prognoze

Prognoză meteo 21 noiembrie 2018–iarnă în jumătate de țară, toamnă în restul!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne găsește poziționați sub un câmp de presiune scăzută, asociat și unei depresiuni mediteraneene situată la sud de țara noastră. Din punct de vedere al fronturilor, la vest de noi avem un front cald, în timp ce dinspre nord, nord – est suntem atinși de un front de ocluziune. Temperatura la 850 hpa rămâne negativă doar pe zona Moldovei (-3, –1 grad) pe timpul zilei, iar la finalul intervalului de prognoză trecem pe valori negative și pe Oltenia, Banat, Maramureș și Transilvania. Geopotențialul la 850 va fi și el la 1.4 – 1.5 km.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori negative pe zonele montane (pe Orientali vom avea de la –7, –5 grade spre –3, –1 grad). Tot valori negative vom avea și pe nordul și centrul Moldovei, cu –1, –2 grade. Pe sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și Transilvania vom avea minime de 0 – 2, 4 grade, în timp ce valorile cele mai mari ale nopții le vom regăsi pe Banat și Crișana cu 5 – 7 grade. Situația nu se schimbă cu absolut nimic nici în ceea ce privește maximele zilei, avem aceleași valori ca pe timpul nopții în absolut toate regiunile.

Nebulozitate:

– Pe tot parcursul intervalului de prognoză cerul României va fi complet acoperit de nori joși, compacți.

Vizibilitate:

– Din punct de vedere al vizibilității, în întreaga țară, din combinația nori joși, ceață, precipitații, vom avea parte de vizibilitate redusă chiar sub 200 și sub 50 de metri (mai ales prin Moldova).

Precipitații:

– Vom avea parte de precipitații la nivelul întregii țări, ca urmare a prezenței unui ciclon mediteraneean deasupra țării noastre. Cele mai intense le vom regăsi mai ales pe sudul țării și în zona Munților Banatului. Seara acestea cresc în intensitate și prin Dobrogea. În restul țării vorbim de precipitații slabe. În Moldova (nord și centru) dar și în Munții Banatului vorbim de ninsori, în timp ce pentru restul țării avem parte doar de ploi. Pe sudul țării cantitățile vor fi importante, în jurul a 30 – 35 l/mp.

Vânt:

– Vântul rămâne activ pe pe sudul și sud-estul Munteniei, respectiv Dobrogea, zone unde la rafală se pot atinge și valori de 55 – 60 km/h.

Strat de zăpadă:

– Avem în continuare strat de zăpadă consistent pe zona Moldovei și în zonele montane, până a 20 – 25 cm, și un strat mic de 3 – 6 cm pe Oltenia și vestul Munteniei. Ninsorile de mâine din Moldova și zonele montane vor mai adăuga câți cm la stratul deja existent.

stratdezăpadă21noiembrie

Concluzii:

– O nouă zi rece, mohorâte, de iarnă în jumătate de țară și de toamnă în restul.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7kPqPU9sgc8&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *