prognoze

Prognoză meteo 20 noiembrie 2018–a plecat ciclonul, vine ciclonul!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic am intrat într-o perioadă extrem de activă și interesantă,c u schimbări de la o zi la alta. Abia ce am ieșit de sub influența unui prim ciclon mediteraneean și ne pregătim să fim vizitați de un altul. Acesta ne va afecta începând cu ziua de mâine și își face de cap pe la noi până joi. Din punct de vedere al presiunii, anticiclonul siberian nu se dă dus cu una cu două, chiar dacă este împins spre nord-est. În același timp, ciclonul mediteraneean vine spre noi cu un front cald, care se va poziționa apoi la vest de țara noastră, în timp ce un front rece și de ocluziune rămân de interes pentru noi. Temperatura la 850 hpa este pozitivă în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane și a centrului și nordului Moldovei, unde va avea valori negative. Iar situația nu se va schimba mâine. Din punct de vedere a geopotențialului la 850 hpa ne aflăm sub caracteristici de anticiclon, cu înălțimi de 1.4 km.

contextsinoptic20noiembrie

Temperaturi:

– La noapte vom avea temperaturi negative în toate zonele montane (de la –7, –9 grade pe creste la –5, –3 grade în celelalte regiuni montane) dar și în Moldova, Muntenia, Oltenia, unde valorile vor coborî spre –1, –2, chiar –3 grade. În jurul a 0 grade și ușor peste (2, 3 grade) vom avea pe Dobrogea, Banat și Crișana. Maximele zilei rămân și ele modeste, atât în zonele montane (cu valori de la –5, –3 grade spre –1, 0 grade),  cât și în Moldova, Oltenia și Muntenia (nord și centru), cu –1, 0 grade. Pentru estul Munteniei, Dobrogea, Transilvania și Maramureș se vor atinge și valori de 2 – 4, 5 grade, în timp ce în Banat și Crișana vom avea chiar maxime de 6 – 7 grade.

Nebulozitate:

– Nebulozitate joasă accentuată și persistentă la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane și Maramureșului, care, pe timpul nopții dar și dimineața, ar putea avea parte de un cer senin care să accentueze radiația nocturnă.

Vizibilitate:

– Condiții de ceață avem la începutul intervalului de prognoză prin sudul Munteniei (inclusiv București) dar și în zonele montane. Dar probleme cu vizibilitatea vor fi pe tot parcursul zilei, odată cu intrarea sub influența celui de al doilea ciclon care va aduce ploi prin sud și ninsori în Moldova.

Precipitații:

– Odată cu ieșirea primului ciclon din țara noastră, prin nord-vestul Moldovei, avem doar câteva ore de pauză până când vom intra sub acțiunea unui alt mediteraneean. Acesta va intra tot prin sud, sud-vest, dar nu se va grăbi să plece prea repede. Precipitațiile vor începe spre orele dimineții în Oltenia, apoi se vor extinde pe tot sudul, iar la orele serii vom avea precipitații în aproape toată țara. În zonele montane dar și în Moldova vor predomina ninsorile, în timp ce pentru restul țării vorbim, mâine, doar de ploi. Ca și cantități căzute în intervalul de 24 de ore de prognoză, vorbim de 10 – 15 l/mp în Moldova, respectiv 15 – 20, 30 l/mp în vestul Munteniei și Oltenia.

Vânt:

– Mai ales după orele prânzului, în Muntenia și Munții Banatului vântul va prinde putere în intensificări și va ajunge să aibă, la rafală și viteze de 55 – 60 km/h.

Strat de zăpadă:

Deși a nins mult noaptea trecută și pe sudul țării, despre strat de zăpadă vom putea vorbi mâine doar în zonele montane și Moldova, unde se pot atinge și peste 20 de cm. Câțiva cm am putea să mai avem și pe sudul extrem.

Concluzii:

– Am avut parte de o răbufnire a iernii și, după o pauză de câteva ore, aceasta revine în Moldova, dar nici restul regiunilor nu vor avea parte de o vreme prea frumoasă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2NyGjasrCEM&w=853&h=480]

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *