prognoze

Prognoză meteo 19 noiembrie 2018 – iarnă severă peste România!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine este una extrem de ofertantă din punct de vedere sinoptic. Țara noastră se va afla atât sub influența unui punct de presiune ridicată, situat la sud de noi, cât și sub acțiunea directă a unui ciclon mediteraneean care se va realimenta din bazinul vestic al Mării Negre. Acest ciclon are în zona lui atât un front cald, cu deplasare nordică, cât și unul rece și unul de ocluziune, cu deplasare sudică.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează vine cu temperaturi negative pe crestele montane (-7, -9, -10grade), în celelalte zone montane (-5 spre -3, -1 grad), vestul Moldovei și Oltenia cu -1, -2 grade. Pentru restul țării valorile minime se vor opri la 0 – 2, 3 grade. Aceasta va fi practic și distribuția valorilor maxime, cu excepția Dobrogei, unde se pot atinge și 5- 7 grade, respectiv a Banatului și Crișanei, unde vom avea 3 -4, 5 grade.

Nebulozitate:

– Ziua de mâine aduce un cer complet acoperit de nori joși, compacți, la nivelul întregii țări, pe tot intervalul de prognoză.

Vizibilitate:

– Ziua de mâine va fi una cu vizibilitate redusă în aproape toată țara, mai ales pe traseul ciclonului care ne va traversa. Astfel, în Oltenia, Muntenia, Transilvania, zonele montane și Moldova, vizibilitatea va scădea frecvent sub 200 și sub 50 de metri.

Precipitații:

– Vom avea o zi cu precipitații din belșug, fiind sub influența unui ciclon mediteraneean bine dezvoltat și bogat în precipitații, care ne va traversa țara, intrând prin Oltenia și ieșind prin nord-estul Moldovei. Precipitațiile vor fi ninsori pe Oltenia, Muntenia, Moldova și zonele montane, ploi pe Banat, Crișana și Dobrogea, Nu este exclus ca ninsorile să se transforme în lapoviță și ploaie și în nordul și estul Munteniei, mâine spre prânz. Vorbim de cantități de precipitații importante, 20 – 30 l/mp în 24 de ore pe arii extinse. 

tipprecipitații19noiembrie

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții vântul va avea intensificări susținute (cu rafale ce pot ajunge și la 60 – 65 km/h) în estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, apoi se va muta pe sudul Moldovei (cu rafale chiar de 70 – 75 km/h) pentru ca seara, vântul să rămână activ (moderat) doar pe Dobrogea.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile care deja la această oră se extind și vor continua mult până mâine vor aduce primul strat de zăpadă extins în mare parte din țară din acest sezon de iarnă. În Muntenia, Oltenia se pot atinge și 15 – 20 cm, în timp ce în Moldova unele modele meteo dau chiar 30 și peste 30 de cm.

Concluzii:

– Ziua de mâine este una extrem de complicată din punct de vedere meteo, una de iarnă severă prin mare parte din țară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=77gjGjtEvOQ&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *