prognoze

Prognoză meteo 18 noiembrie 2018–vine ”iadul alb”?

Context sinoptic:

– După zile bune de presiune atmosferică ridicată, asociată anticiclonului siberian, acesta slăbește și se retrage spre nord, nord-est. În aceste condiții, un prim ciclon mediteraneean începe să își facă simțită prezența deasupra țării noastre începând de duminică după amiaza, și pe tot parcursul zilei de luni. Vestea proastă pentru iubitorii fenomenelor de iarnă este că odată cu acest ciclon vine și un front cald, care își va manifesta efectele mai ales pe parcursul zilei de marți.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori negative de temperatură la nivelul întregii țări. În zonele montane vom avea minime de la –7, spre –9, –10 grade, în timp ce pentru restul țării plecăm de la un –5, –3 grade și se opresc la un 0 – 1 grad.  Cât despre maximele zilei, acestea rămân negative în zonele montane, cu valori spre –3, –1, 0 grade, în timp ce pentru restul țării se așteaptă valori de 0 – 2, 4 grade, ușor mai ridicate pe Banat și Crișana, unde se pot atinge 6 – 7 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții, singurele regiuni unde am putea avea parte de un cer senin sunt Transilvania, Banat și parțial Crișana. Odată cu înaintarea în zi și aici norii joși vor cuceri terenul, astfel că finalul intervalului de prognoză va găsi întreaga țară sub domnia nebulozității joase.

Ceață:

– Pe timpul nopții există condiții de ceață prin zona Munților Banatului, Apuseni, dar și prin Oltenia sau nordul Moldovei. Vizibilitatea va scădea foarte mult mâine, începând cu orele amiezii și serii, în Oltenia și Muntenia, odată cu intrarea frontului de precipitații, preponderent ninsori, care vor reduce vizibilitatea sub 200 și chiar sub 50 de metri.

Precipitații:

– Până spre orele serii, precipitațiile vor fi slabe și le vom regăsi mai ales pe zona Olteniei. Lucrurile se schimbă odată cu intrarea ciclonului mediteraneean în țara noastră, astfel că seara vine cu precipitații moderate și chiar abundente pe tot sudul țării, dar și în zonele montane. Precipitații aduse de ciclon vor fi preponderent ninsori pe Muntenia, Oltenia, zonele montane și sudul Moldovei, respectiv ploi pe Dobrogea și zona Munților Banatului. Cantitățile de precipitații, pe sudul țării mai ales, se vor situa la valori de 15 – 20 l/mp în câteva ore, mai ales pe zona Olteniei, și până în 10 – 12 l/mp pentru restul sudului țării.

precipitațiitip18octombrie

Vânt:

– Vântul va suflat slab pe tot parcursul zilei, dar la finalul intervalului de prognoză acesta va prinde ceva putere în zona Munteniei, unde rafalele pot ajunge și la un 45 – 50 km/h. Combinat și cu precipitațiile sub formă de ninsoare, putem asista și la un început de viscol.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile care vor începe de mâine după amiază, combinate și cu fulguielile de peste zi, vor aduce un strat nou de zăpadă și prin Oltenia, până în 5 – 10 cm.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce un pic cu liniștea dinaintea furtunii. Și va fi o liniște destul de scurtă, în condițiile în care odată cu orele după amiezii un ciclon mediteraneean va începe să afecteze țara noastră.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wcuoJmnhuIc&w=853&h=480]

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *