Prognoză meteo 17 noiembrie 2018–cea mai rece noapte din această toamnă!
Context sinoptic:
– Din punct de vedere sinoptic rămânem tot pe un câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Siberian. În Marea Neagră și la sud-vest de țara noastră avem fronturi de ocluziune, cu deplasare la nord est și sud-vest de noi. Marea Neagră continuă să ofere aportul de umiditate și precipitații pe tot parcursul zilei.
Temperaturi:
– Noaptea care urmează va fi cea mai rece de până acum din această toamnă, cu valori negative sau aproape de pragul de îngheț la nivelul întregii țări. Pe crestele montane vom avea valori ce pot ajunge și la –8, –10 grade, în timp ce în celelalte zone montane se vor atinge un –5, –3 grade. În Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, Transilvania și Maramureș vom avea minime în jurul a –3, –1 grad, în timp ce în Oltenia, restul Munteniei, Banat și Crișana ne vom apropia de valori cuprinse între 0 – 2, 3 grade. Nici maximele nu vor marca o creștere importantă, rămân foarte scăzute pe zonele montane (-7, –9, –10 pe creste, –3, –5 grade în restul regiunilor montane), în timp ce în Moldova termometrele vor îngheța la valori de –2 – -1, 0 grade. În Dobrogea, estul, sud-estul Munteniei, Oltenia, Transilvania și Maramureș vom avea maxime de la 0 la 2, 3 grade urmând ca cel mai cald să fie pe Banat și Crișana, cu maxime de 4 – 6 grade.
Nebulozitate:
– Norii joși vor domina cea mai mare parte a țării, pe tot intervalul de prognoză, cu excepția Maramureșului, Crișanei și nordului Transilvaniei unde vom avea nebulozitate, dar cu un grad de acoperire de 50 – 75% și cu o tendință de disipare a norilor, mai ales după amiaza.
Ceață:
– Ceața va fi prezentă pe arii extinse din Moldova, zonele montane, sudul extrem al Munteniei. În Moldova aceasta va persista pe aproape tot intervalul de prognoză, iar vizibilitatea va scădea frecvent sub 200 de metri, iar izolat chiar sub 50 de metri.
Precipitații:
– Precipitațiile vor fi și ele prezente, mai ales pe timpul nopții și al dimineții, în Moldova, Muntenia, zonele montane. Spre seară, acestea se vor restrânge mai ales spre Munții Banatului. În ceea ce privește tipul de precipitații, acestea vor fi predominant lapovițe și ninsori prin Moldova, zonele montane și zonele deluroase din Muntenia, dar și prin sudul extrem al României, respectiv ploi prin Oltenia.
Vânt:
– Vântul va continua să prezinte intensificări moderate mai ales prin sud-estul Munteniei, în timp ce în restul țării va sufla slab pe tot intervalul de prognoză.
Strat de zăpadă:
– Ninsorile de până acum au adus, pe lângă un strat consistent prin zonele montane (23 cm la Ceahlău Toaca sau 15 cm la Întorsura Buzăului), și 1 cm de zăpadă la Orșova, Slobozia sau Gura Portiței sau cei 2 cm de la Tulcea. Ninsorile de mâine ar putea aduce 1 – 2 cm de zăpadă și prin sudul Munteniei și Moldovei.
Concluzii:
– Ziua de mâine este caracterizată de temperaturi de ianuarie mai degrabă, cu maxime ce abia vor trece de pragul de îngheț. Avem și precipitații, vor predomina ninsorile.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=N23Fty9fZEQ&w=853&h=480]