prognoze

Prognoză meteo 16 noiembrie 2018–hai afară la zăpadă!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne menține sub același câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Siberian, în timp ce din Marea neagră vom primi aportul de umiditate și precipitații. Linia de grosime pentru precipitații sub formă de ninsoare acoperă toată țara noastră.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi negative pe arii extinse. În zonele montane vom avea valori de la –5, –7 grade pe crestele montane, –3 spre –1 grade în celelalte zone montane. Minime negative sau apropiate de pragul de îngheț vom avea și pe Moldova, cu –1 spre 1, 2 grade. În restul țării vom avea valori minime de la 3 – 5, 7 grade. Temperaturile maxime ale zilei marchează o scădere abruptă, astfel că vom avea valori negative în zona montană (-5, –7 pe creste, –3, –1 în celelalte regiuni montane). În Moldova, Muntenia, Dobrogea, maximele zilei abia vor trece de pragul de 0 grade, astfel că se vor atinge –1 spre 1, 3, izolat 4 grade. În Oltenia, Transilvania, Crișana și Maramureș vom avea maxime de 5 – 7, 9 grade, în timp ce valorile cele mai mari se vor atinge tot pe Banat, cu 10, 11 grade.

Nebulozitate:

– Norii joși vor fi prezenți pe tot parcursul intervalului de prognoză, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și zonele montane, cu un grad de acoperire de 100%. Chiar dacă la începutul nopții vom avea ceva nebulozitate și pe Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, odată cu înaintarea în zi, cerul se va degaja și soarele își va face simțită prezența în aceste zone.

Ceață:

– Condiții de ceață vor fi mâine prin zonele montane, Moldova, Dobrogea, Muntenia, zone unde vizibilitatea va scădea și sub 200 de metri sau chiar sub 50 de metri.

Precipitații:

– Pe timpul nopții precipitațiile vor fi prezente mai ales prin Orientali, Meridionali și Moldova. Odată cu orele dimineții și pe tot parcursul zilei, se extind și în Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Dacă la început ninsorile predomină prin Orientali și Meridionali, începând cu orele dimineții ele se extind și pe sudul Moldovei, pentru ca după amiaza și seara să vorbim  de ninsori pe arii extinse în toată Moldova, Dobrogea, sudul și sud estul Munteniei, dar și prin dealurile Munteniei. În Oltenia predomină ploile. Cantitățile de precipitații nu vor fi importante (maxim 5 – 7, 10 l/mp în 24 de ore), cu excepția zonelor montane, unde vor cădea și 28 – 30 l/mp.

tiprecipitații16noiembrie

Vânt:

– În mare parte din țară vorbim de un vânt slab, excepție urmând să facă Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, unde intensificările de vânt ar putea ajunge și la 45 – 50 km/h la rafală. Putem vorbi, așadar, în condițiile în care spre după amiază și seara va începe și să ningă, de un pui de viscol.

Strat de zăpadă:

– Am tot vorbit de ninsori, dar oare lasă și ceva strat în urmă? În zonele montane vom avea strat consistent, dar nu este exclus să se depună un strat subțire de zăpadă și prin Moldova și Dobrogea mai ales.

Concluzii:

– V-am tot amenințat în ultima perioadă cu sosirea iernii, iar ziua de mâine va fi una de iarnă autentică prin mare parte din țară. Vom avea ninsori, vânt, temperaturi scăzute.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Vsw6AW-S3aM&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *