prognoze

Prognoză meteo 15 noiembrie 2018–miroase a iarnă

Context sinoptic:

– Sinoptic, intrăm din nou într-un blocaj, doar că, de data aceasta vorbim de o situație în care anticiclonul siberian aduce după el și o advecție de aer rece dimpreună cu un val de precipitații care ne vor aborda atât dinspre est, precipitații care însoțesc Siberianul în drumul său.

Temperaturi:

– La noapte vom avea parte de minime negative pe crestele montane (-1, –3, –5 grade), 0 –2, 4 grade în restul zonelor montane, respectiv 5 – 7, 9 grade pentru restul țării. Maximele rămân și ele negative în zonele montane înalte (-1, –3 spre –5 grade), 0 – 2, 4 grade în restul zonelor montane. În Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, Transilvania și Maramureș se vor atinge 6 – 8, 9 grade, în timp ce maximele zilei se vor atinge în restul Munteniei, Oltenia, Banat și Crișana, cu 11 – 13, 14 grade.

Nebulozitate:

– Norii joși vor fi prezenți pe tot parcursul zilei, în cea mai mare parte a țării, cu excepția unor zone din Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana, zone unde există posibilitatea să se mai vadă și soarele, iar cerul să fie variabil.

Ceață:

– Ceața va fi prezentă și va persista chiar pe tot parcursul zilei în zonele montane, dar o vom regăsi, mai ales pe timpul nopții, al dimineții și al serii de mâine și prin Transilvania, Moldova, Oltenia și estul Munteniei.

Precipitații:

– Precipitațiile au început încă de miercuri și vor continua și pe parcursul zilei de joi. Le vom regăsi prin Moldova, zonele montane, Maramureș și izolat inclusiv prin estul și sudul extrem al Munteniei. În zonele montane vom vorbi despre ninsori mai ales, în timp ce pentru restul regiunilor, momentan avem doar ploi. Cantitățile de precipitații vor fi mai importante pe zonele montane, acolo unde se pot strânge și 20 – 30 l/mp în 24 de ore.

Vânt:

– Vântul va sufla slab în aproape toată țara, excepție făcând Dobrogea, unde mai ales spre seară vom avea rafale moderate.

Strat de zăpadă:

– Era și timpul să începem să vorbim și despre stratul de zăpadă. Ninsorile de mâine vor aduce strat de zăpadă nou în toate masivele montane.

zapadă15noiembrie

Concluzii:

– Se înmulțesc precipitațiile, în zonele montane avem deja ninsori și depunere de strat consistent. Temperaturile cresc un pic față de ziua precedentă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=h4Ap1Wxfd_Q&w=853&h=480]

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *