prognoze

Prognoză meteo 13 noiembrie 2018–13, marți, vești rele?

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne aduce din punct de vedere sinoptic tot o presiune ridicată, asociată anticiclonului Siberian. Odată cu înaintarea acestuia, spre granița de est a țării noastre se apropie și linia de grosime care delimitează precipitațiile lichide de ninsori iar dinspre nord-vest se apropie și un front rece.

Temperaturi:

– Minimele nopții vor pleca de la valori negative pe crestele montane (-1, –3 grade), 0 – 2, 4 grade în restul zonelor montane, Moldova, Transilvania, respectiv 7 – 9, 10 grade în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana. Maximele zilei de mâine vor împărți România în două. Moldova, zonele montane, Dobrogea, și estul Munteniei, care vor resimți deja pătrunderea anticiclonului Siberian, vor avea parte de temperaturi de la 3 – 5, 7 grade, spre 8 grade spre estul Munteniei. În restul regiunilor vorbim de maxime de 10 – 12, 14 grade, cu un posibil de 15, 16 grade în Banat și Crișana.

maxime13noiembrie

Nebulozitate:

– Nebulozitatea joasă va fi persistentă în aproape toată țara, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului, Banatului și Crișanei, zone unde soarele va fi mai darnic.

Ceață:

– Ceața va persista pe tot parcursul zilei în zonele montane, iar dimineața și seara ea va afecta și Transilvania, Oltenia și estul Munteniei. Vizibilitatea, în aceste zone, va scădea sub 200 și izolat chiar sub 50 de metri.

Precipitații:

– Pentru mâine avem șanse de burniță mai ales în zonele unde unde nebulozitatea joasă și ceața vor fi prezente.

Vânt:

– Vântul va sufla slab spre moderat la nivelul întregii țări, cu ceva intensificări mai susținute spre orele dimineții în nordul Moldovei și extremitatea sudică a Munților Banatului, unde se pot atinge, la rafală și 40 – 45 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce deja primele semne ale schimbărilor sinoptice așteptate. Anticiclonul Siberian își lasă amprenta pe temperaturile din estul României, care vor coborî chiar sub normele perioadei, ceața persistă și ea pe parcursul întregii zile și vântul prinde un pic de putere pe nordul Moldovei. În curând vor apărea și precipitațiile.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dPGAY3azrE8&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *