prognoze

Prognoză meteo 12 noiembrie 2018–luni, ziua cu două scenarii meteo

Context sinoptic:

– Ziua de mâine nu aduce modificări importante la nivel sinoptic, dar, dacă este să privim la perspectiva întregii săptămâni, putem spune că este ultima zi de liniște, urmând ca apoi lucrurile să se desfășoare cu rapiditate de la un scenariu la altul. Așadar, la nivel de presiune avem de-a face tot cu valori ridicate, dar ceea ce este de interes se vede la est, nord – est de țara noastră, acolo unde un front rece, împins de anticiclonul Siberian, începe să își croiască drum spre Marea Neagră. Cât de mult ne va afecta, rămâne să urmărim.

Temperaturi:

– Temperaturile minime vor avea valori de la –1, –3 grade pe crestele montane înalte, 0 – 2, 3 grade în restul zonelor montane. Pentru Muntenia, Oltenia, Transilvania, nordul și centrul Moldovei și Maramureș vorbim de minime între 3 – 5,7 grade, în timp ce valorile nocturne cele mai mari le vom avea pe sudul Moldovei, Dobrogea, Banat și Crișana, cu valori de la 7 – 9, 11 grade chiar. Maximele vor avea valori cuprinse între 3- 5, 7 grade prin zonele montane și Moldova (unde se pot atinge și 8, 9 grade), respectiv 11 – 13, 15 grade în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Maramureș. Cele mai ridicate valori ale zilei le vom avea, din nou, pe Banat și Crișana, unde se pot atinge și 16, 17 grade.

Nebulozitate:

– Pentru ziua de mâine, norii joși vor fi prezenți mai ales pe cerul Moldovei, Dobrogei, dar și prin Banat (cu o acoperire între 50 – 75%), iar odată cu orele după amiezii și serii și prin Muntenia.

Ceață:

– Condiții de ceață densă, cu reducerea vizibilității chiar și sub 50 de metri, vor fi pe arii extinse din Muntenia, Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania și zonele montane, pe tot timpul nopții și al dimineții, cu o pauză posibilă după amiază și revenire în forță odată cu seara zilei de mâine.

Precipitații:

– După săptămâni întregi de absență, odată cu seara zilei de mâine reapar și precipitațiile, slabe cantitativ. Le vom regăsi, pentru început, mai ales prin Dobrogea și sudul Moldovei.

Vânt:

– Vântul va sufla slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul intervalului de prognoză. Excepție va face zona Moldovei, acolo unde vom avea parte de un vânt spre moderat.

vânt12noiembrie

Concluzii:

– Ziua de mâine păstrează atât o parte din caracteristicile stabilității ce ne-a ținut blocați vreme de săptămâni bune, dar, odată cu orele serii, începe să se facă simțite schimbările profunde care ne vor afecta toată săptămâna.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6VyUXAsPKwU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *