prognoze

Prognoză meteo 30 octombrie 2018–ce octombrie, mai degrabă iunie!

Context sinoptic:

– La nivel sinoptic, ziua de mâine aduce în zona țării noastre un câmp de presiune ridicat, motiv și pentru care, un front rece, asociat unei depresiuni meditareene care face ravagii prin vestul Europei va rămâne mai degrabă blocat la vest de țară noastră, putând să ne afecteze doar tangențial.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori ridicate de temperatură, pozitive inclusiv în zonele montane, unde vom avea minime de 1- 3, 5 grade pe creste, respectiv 5 – 7, 9 în restul zonelor montane. În Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Maramureș vom avea minime de la 10 – 12, 14 grade. Cel mai cald, cu valori aproape tropicale, va fi în Banat și Crișana unde se pot atinge și 18 – 20 de grade. Maximele de mâine vor caracteriza tot o vreme mult prea caldă pentru data din calendar. Vom avea 10 – 13, 14 grade în masivele montane înalte, 15 – 17 grade în restul zonelor montane și Crișana. Pentru restul țării vom avea temperaturi maxime de 20 – 22, 24 de grade.

maxime30octombrie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții de mâine norii joși nu vor fi foarte prezenți pe cerul României. Situația se schimbă odată cu amiaza și mai ales seara, când prin Banat, Crișana, Maramureș nordul Transilvaniei, norii încep să se adune și gradul de acoperire al cerului cu ei ajunge la un 75%. Moldova fi lua tot caimacul norilor joși cu un grad de acoperire de 100%.

Vizibilitate:

– Pe timpul nopții, ceața ar putea să își facă apariția prin zonele joase din Muntenia și Moldova, în timp ce pentru după amiaza și seara zilei de mâine, vizibilitate scăzută am putea avea și prin Oltenia, Maramureș, Munții Banatului, Transilvania și Dobrogea.

Precipitații:

– Ploile își vor face simțită prezența, la limita ciclonului mediteranean despre care vorbeam la contextul sinoptic, prin zona Banatului, Crișanei, începând cu orele dimineții, iar seara, precipitații slabe ar putea apărea și prin Maramureș și Transilvania. 

Vânt:

– Vântul va sufla slab pe tot parcursul intervalului de prognoză, la nivelul întregii țări. Excepție vor face Banatul și Crișana, mai ales la începutul nopții și spre dimineață, unde intesificările pot fi moderate.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi destul de liniștită, aproape de vară, în mare parte din țară. Excepție va face vestul extrem, care va avea parte și de ceva ploi, și de ceva vânt, cauza fiind extremitatea unui ciclon extrem de puternic care afectează Italia și zone din vestul Europei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3M2HREptif0&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *