prognoze

Prognoză meteo 28 octombrie 2018–sfârșit de octombrie cu vreme de vară

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic ziua de mâine aduce deasupra României un câmp de presiune ridicată, în timp ce la nivel de fronturi avem două fronturi calde care se depărtează de noi, prin nord-vest.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori de temperatură ridicate pentru data din calendar și chiar foarte ridicate, cu o abatere foarte mare. Vom avea de la  1 – 3, 4 grade în masivele montane, 4 – 6, 7 grade în restul zonelor montane, 8 – 10, 12 grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, Maramureș. Temperaturile cele mai ridicate vor fi pe zona Banatului și Crișanei, unde se vor atinge chiar 16 – 18 grade. Maximele de mâine vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă din an. Vom avea valori de la 7 – 9, 10 grade pe crestele montane, 13 – 14, 15 grade în celelalte zone montane. Pentru celelalte regiuni ale țării vom avea maxime de 18 – 20, 22 de grade. Valori apropiate de pragul verii vor fi pe sud-estul Munteniei, unde se pot atinge chiar 25 – 26, 27 de grade.

maxime28octombrie

Nebulozitate:

– Ceva nori joși, de decor, vor fi prezenți mai ales prin zona nordului Crișanei și Maramureș, iar spre seară și prin zona Munților Banatului. Gradul de acoperire al cerului cu nori joși va fi undeva la 50 – 75%.

Vizibilitate:

– Pe timpul nopții, condiții de ceață vor fi mai ales pe zonele joase din Oltenia și Muntenia, dar dimineața aceasta se va disipa. revine însă cu orele serii, în aceleași regiuni, la care se adaugă și Munții Banatului.

Precipitații:

– Condiții slabe de precipitații slabe vor fi pe parcusul zilei mai ales în zonele deluroase și montane din Banat. Lucrurile se vor schimba la finalul intervalului de prognoză, când prin vest intră un front compact de precipitații, care va afecta Banatul și Crișana, la început.

Vânt:

– Vântul va sufla slab pe tot parcursul intervalului de prognoză, la nivelul majorității regiunilor, cu excepția Banatului unde intensificările vor fi moderate.

Strat de zăpadă:

– Sub atacul căldurii anormale din ultimele zile, zăpada se topește toată, au mai rămas doar 8 cm prin zons Bucin, 4 la Călimani și vreoo 3 cm la Bâlea Lac.

Concluzii:

– O zi de sfârșit de octombrie ce se va situa mai degrabă la limita dintre sfârșit de primăvară și început de vară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NYUcGIEaJ-0&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *