prognoze

Prognoză meteo 27 octombrie 2018–vreme perfectă de pelerinaj și plimbare

Context sinoptic:

– Pentru ziua de mâine, în zona țării noastre va activa un câmp de presiune joasă, în timp ce la nivel de fronturi, la nord vest de noi se vor ciocni un front cald cu deplasare vestică și unul rece, cu deplasare estică.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi ce vor pleca de la –1, –3 grade în zona Orientalilor, 1 – 3 grade în celelalte zone montane, 5 – 7, 9 grade în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Pe Banat și Crișana, minimele vor fi cu mult mai mari, spre 12 – 14 grade. Maximele de mâine, mult mai ridicate decât ar trebui, vor pleca de la valori de 1 – 3, 4 grade în masivele montane înalte, 12 – 14 grade în celelalte zone montane, nordul Moldovei și Maramureș, în timp ce pentru restul țării vom avea temperaturi și de 16 – 18, 20 de grade.

maxime27octombrie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, nebulozitatea joasă va fi prezentă mai ales pe vest, nord-vest și centru, acoperind Banatul, Crișana, Transilvania, Maramureș și zonele montane. Odată cu orele prânzului și după amiaza, cerul se degajă și mai mult, chiar dacă nori joși vor fi și prin vestul Munteniei, Oltenia, aceștia vor avea un grad de acoperire de sub 50%. Neboluzitatea joasă va râne accentuată doar prin Maramureș.

Vizibilitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții zilei de mâine vizibilitatea va fi redusă prin zonele joase din Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, dar și prin Maramureș, Banat și Crișana. Spre seara zilei de mâine există posibilitatea apariției ceții prin sudul Munteniei.

Precipitații:

– Condiții de precipitații vor fi mai ales în orele dimineții și spre prânz, prin nordul Crișanei și Maramureș. Se vor strânge maxim 8 – 10, 12 l/mp în intervalul de prognoză.

Vânt:

– Vântul va sufla slab în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, Crișanei, zonelor montane și Moldovei, unde va putea să fie și moderat ca intensitate.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă și-a pierdut din consistența avută zilele precedente, iar acum îl mai regăsim doar pe crestele montane înalte, cu 6 cm la Bâlea Lac, 5 la Vârful Omu sau 4 la Ceahlău Toaca. Cel mai mare strat îl regăsim la Bucin, 13 cm și Călimani cu 12 cm.

Concluzii:

– Urmează o zi liniștită, cu temperaturi plăcute și fără fenomene meteo deosebite.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5QsrMujt8oE&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *