prognoze

Prognoză meteo 25 octombrie 2018–iarnă severă la munte, toamnă așișderea în țară

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic rămâne în continuare unul în plină dinamică și pentru ziua de mâine. Deasupra României va acționa tot un câmp de presiune scăzută, la sud de țara noastră se va afla un câmp de presiune ridicată, iar la vest avem un front cald. În același timp și linia de 540 hpa (cea care delimitează ninsorile de precipitații lichide) se va afla fix pe zonele montane ale țării noastre.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce o scădere semnificativă a temperaturilor minime. Pe toate masivele montane vom avea valori negative, de la –10, –12 grade pe crestele Meridionalilor, Orientalilor și Apusenilor, la –2, –4 grade în celelalte zone montane. În restul țării, minimele se vor opri la valori de 3 – 5, 7 grade. Maximele zilei rămân negative pe crestele montane, cu valori de la –3, –5, –7 grade, –1 spre 1 – 3 grade în celalte zone montane. În nordul Moldovei, Transilvania, Banat, Crișana, vom avea temperaturi de 6 – 8, 10 grade, în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei vom avea cele mai ridicate valori, de 10 – 12, 14 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții zilei de mâine, norii joși compacți vor fi prezenți mai ales pe zonele montane, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (cu o acoperire de 100%, în timp ce pe Dobrogea și sudul Moldovei acoperirea va fi de maxim 50 – 75%. Odată cu orele amiezii cerul se degajă, pentru scurt timp, în mare parte din țară, cu excepția Banatului , Crișanei, Maramureșului și Orientalilor, dar odată cu seara revenim la situația de la începutul intervalului, cu nori joși compacți pe mare parte din țară, cu excepția Olteniei, Munteniei și Dobrogei. 

Vizibilitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții și apoi seara zilei de mâine, vizibilitatea va fi redusă (sub 200 de metri și pe arii extinse sub 50 de metri) pe toate zonele montane, cauza fiind vântul puternic care va viscoli zăpada.

Precipitații:

– Pe timpul nopții și al dimineții precipitațiile vor fi prezente mai ales pe zonele montane și prin zona Moldovei, iar după orele prânzului, amiaza și seara se vor muta pe zonele montane, Banat, Crișana, Maramureș și Munții Banatului. Pentru zonele montane vorbim doar de ninsori, în Moldova, Banat și Maramureș ploi. Cantitățile nu vor fi importante, doar în zonele montane putând ajunge la un 10 – 15 l/mp în 24 de ore.

Vânt:

– Chiar dacă mai scade în intensitate, vântul continuă să fie problematic și mâine. Pe timpul nopții intensificările cele mai susținute vor fi pe nordul, centrul Moldovei și sudul Olteniei. Odată cu orele amiezii și seara, intensitatea vântului scade la nivelul întregii țări spre moderată, chiar slabă.

Strat de zăpadă:

– A nins în majoritatea masivelor montane, chiar și la altitudini mai joase de 1000 de metri. Conform ANM, cel mai mare strat de zăpadă depus este la Călimani, cu 17 cm, urmat de Iezer cu 14 cm și Păltiniș cu 11 cm. Ninsorile de mâine vor adăuga deja la stratul existent încă câțiva centimetri.

stratdezăpadă25octombrie 

Concluzii:

– Ziua de mâine vine cu temperaturi în scădere, vânt încă activ, ninsori viscolite la munte. Un regim mai sever de toamnă, dar care nu va dura mult.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PVcdWT3fLPY&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *