prognoze

Prognoză meteo 24 octombrie 2018–vânt deosebit de puternic, viscol sever la munte!

Context sinoptic:

– Începând cu ziua de mâine și pentru următoarea perioadă, schimbările la nivel sinoptic vor fi atât de rapide și de bruște că nu vom apuca să ne obișnuim cu un tip de vreme, că vom trece în alta. Mâine, țara noastră se va afla sub influența unui câmp de presiune scăzută, însoțit și de un front rece care ne va traversa de la vest la est, împreună și cu precipitații.

Temperaturi:

– Valorile minime sunt în scădere, apar și temperaturile negative (-1, –3 grade) pe crestele montane înalte. În restul regiunilor montane vom avea 1 – 3, 4 grade, în timp ce în restul țării temperaturile minime se vor opri la un 7 – 9, 10 grade. Doar în Banat este posibil să urce un pic spre 11 – 12 grade. Maximele de mâine vor pleca de la valori de –4, –5, –6 grade în masivele montane înalte, 2 – 4,5 grade în celelalte masive montane. În Maramureș, nordul Moldovei, nordul și centrul Transilvaniei vom avea temperaturi maxime de 5 – 7, 9 grade, în Banat și Crișana se vor opri la 11 – 13, 14 grade, la fel ca în centul Moldovei. Cel mai cald va fi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde se pot atinge 14 – 15, 17 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, norii joși vor acoperi Banatul, Crișana, Transilvania, Maramureș, zonele montane și estul Moldovei, în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vom avea cer senin. După orele prânzului cerul se degajă, iar norii joși mai rămân prezenți pe nordul extrem, zonele montane, sudul Moldovei , sud-estul Munteniei și Dobrogea. La finalul intervalului de prognoză, cerul se acoperă de nori din nou în Transilvania, zonele montane, Moldova și Maramureș. 

Vizibilitate:

– La începutul nopții ceața va fi prezentă pe arii extinse din Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei, iar vizibilitatea va fi redusă sub 200 și chiar sub 50 de metri. Pe parcursul zilei vizibilitatea va fi aproape de zero pe zonele montane, unde vântul va bate cu rafale foarte puternice, acolo unde va ninge urmând să viscolească zăpada. Probleme cu vizibilitatea vor fi și în Dobrogea.

Precipitații:

– Odată cu primele ore ale nopții, un front de precipitații își face intrarea prin vest, nord vest și acolo va ploua consistent (Banat, Crișana, nordul Transilvaniei, zonele montane) cel puțin până la orele prânzului. Ploi slabe, trecătoare pot fi și prin Moldova, Dobrogea și Muntenia. În zonele montane, mai ales mâine după amiază și seara precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Tot în zonele montane vom avea cele mai mari cantități de precipitații, ce pot trece chiar și de 30 de l/mp în 24 de ore.

Vânt:

– Începând cu orele nopții vântul începe să prindă putere, la început prin Banat, zonele montane, apoi și și Muntenia, Oltenia, Moldova. La orele amiezii, la rafală se pot atinge chiar și 65 – 70 km/h, iar în zonele montane se pot atinge viteze de 100 – 120 km/h care vor viscoli zăpada.

vant24octombrie

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine din zonele montane vor depune primul strat de zăpadă, ce poate ajunge și la 6 – 10 cm în masivele înalte din Orientali și Meridionali, dar nu este exclus să se depună și în zonele montane mai joase.

Concluzii:

– Ziua de mâine va fi una deloc plăcută meteorologic. Ploi, vânt foarte puternic, temperaturi resimțite mult mai jos față de cât vor arăta în termometre și nu în ultimul rând viscol sever pe crestele montane.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=szccl0OtArg&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *