prognoze

Prognoză meteo 22 octombrie 2018–liniștea dinaintea schimbărilor majore

Context sinoptic:

– Pentru ziua de mâine, la nivelul țării noastre își va face simțită prezența un câmp de presiune ridicată, în timp ce dinspre vest, un vast front rece se îndreaptă cu rapiditate și va ajunge să ne afecteze de marți încolo.

Temperaturi:

– Temperaturile minime vor pleca de la 1 – 3, 4 grade în masivele montane înalte, 5 – 7 grade în restul zonelor montane, 6 – 8, 9 grade în Moldova, Transilvania, Maramureș, respectiv 10 –12, 13 grade pentru Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana. Maximele vor marca o scădere, momentan ușoară, la nivelul întregii țări. Vom avea 2 – 4, 5 grade în masivele montane înalte, 6- 8, 10 grade în restul zonelor montane, 11 – 13, 14 grade pe Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor atinge cele mai mari valori, 15 – 17, 18 grade.

maxime22octombrie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții, cerul va fi mai mult acoperit de nori în cea mai mare a țării, cu excepția estului Munteniei. Odată cu intrarea în amiază și seară, cerul se degajă mai mult și pe zona sudului Moldovei, iar în Transilvania, Dobrogea, prin Muntenia, gradul de acoperire cu nori scade sub 50%.

Ceață:

– Pe timpul nopții, al dimineții și apoi spre seara zilei de mâine, vor fi condiții de ceață pe zona Munților Banatului, Banatului, Apusenilor, Crișanei și nordului Orientalilor, respectiv Oltenia.

Precipitații:

– Precipitațiile nu vor lipsi din peisaj. Pe timpul nopții le vorm regăsi mai ales prin zona Meridonalilor, apoi prin Munții Banatului, Banat,pentru ca seara să le aducă prin Transilvania, Apuseni și Orientali. Mai ales în zona Meridionalilor se pot acumula 15 – 18 l/mp, dar izolat se pot strânge și 25 – 30 l/mp în 24 de ore.

Vânt:

– Vântul va sufla slab în cea mai mare parte a țării, cu excepția nopții și a dimineții, când în Muntenia, Dobrogea și Moldova vom avea parte de intensificări moderate.

Concluzii:

– Începem săptămâna cu o zi destul de liniștită de toamnă, în așteptarea unor schimbări importante ce sunt la câteva zile distanță. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=e0URtD6a3oM&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *