prognoze

Prognoză meteo 21 octombrie 2018–zi de toamnă cu de toate!

Context sinoptic:

– La nivelul țării noastre, la începutul intervalului de prognoză va activa un câmp de presiune relativ scăzută, reprezentat pe harta sinoptică prin linia de grosime aflată fix în zona țării noastre. Asta înseamnă șanse de precipitații. În același timp, odată cu înaintarea în zi, tot pe zona țării noastre vom regăsi și linia de grosime de 546 hpa, care este foarte aproape de limita de 540 hpa care, de cele mai multe ori aduce precipitațiile sub formă de ninsoare. Semn că aerul polar vine spre noi.

contextsinoptic21octombrie

Temperaturi:

– O nouă noapte cu temperaturi ridicate, de la 1-3, 5 grade în masivele montane, 7-9,10 grade în restul zonelor montane, respectiv 11 – 13, 14 pentru restul țării. Mondificări majore nu vor apărea în ceea cce privește maximele, care doar în estul Munteniei, respectiv sudul Moldovei, ar mai putea primi 3-4 grade și să se ajungă la valori de 17, 18 grade.

Nebulozitate:

– Norii joși, stratiformi, pun stăpânire pe țara noastră și cu greu se dau duși. Șanse la un cer variabil sunt, mai ales spre după amiază și seară în estul Munteniei, sudul și centrul Moldovei și nordul Dobrogei, dar posibil și prin nordul Transilvaniei și Maramureș.

Ceață:

– Odată cu orele nopții și până după amiază ceața își va face din plin simțită prezența, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, estul Moldovei, dar și în Oltenia și Muntenia. Vizibilitatea va scădea sub 200 de metri, iar în zonele joase din Muntenia, mai ales, chiar sub 50 de metri. Ceața rămâne de interes și pentru orele amiezii, mai ales pe zonele montane și în vestul țării.

Precipitații:

– Pe timpul nopții precipitațiile vor fi prezente mai ales pe Maramureș, nordul Transilvaniei, Munții Banatului și izolat prin sudul Munteniei. Odată cu orele dimineții cuprind și Banatul iar mai apoi și Oltenia și Meridionalii. În nordul țării se pot acumula și 15 – 20 l/mp, iar în zonele montane pot ajunge chiar și la peste 40 – 60 l/mp în 24 de ore.

Vânt:

– Vântul va fi slab la nivelul întregii țări, cu excepția orelor dimineții, în Banat și Crișana, unde se va putea manifesta spre moderat.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi cu destule fenomene meteo: ceață, ploi, temperaturi în scădere. Dar schimbările majore sunt încă pe drum.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6zPUSkw-rzU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *