Cum va fi vara 2018? Călduri excesive, furtuni deosebit de periculoase
Iată-ne ajunși la momentul în care am intrat, inclusiv calendaristic, în vară. Meteorologic vorbind, vara se manifestă pe teritoriul României de mai bine de 2 luni, încă din aprilie am început să avem valori de temperaturi maxime peste pragul de 25 de grade, iar luna mai a venit inclusiv cu temperaturi apropiate de pragul de caniculă. Din punt de vedere al precipitațiilor nu am stat deloc bine, intrăm cu un deficit foarte mare de apă în sol.
Plecând așadar de la această realitate a lunilor trecute, ce ne rezervă oare vara lui 2018? Am luat la rând principalele estimări făcute de centrele de meteorologie din lume și iată ce a ieșit:
ACCUWEATHER
Cei de la Accuweather situează România sau, mai bine zis, cea mai mare parte a ei, sub influența unei zone de furtuni. Asta poate fi tradusă prin fenomene severe cauzate de furtunile ce vor veni, cel mai probabil, după perioade lungi de caniculă și care vor lăsa în urma lor inclusiv inundații rapide. Pentru Moldova, sud-estul Munteniei și Dobrogea vom avea în schimb secetă prelungită.
LA METEO
Cei de la La Meteo analizează fiecare lună în parte. Astfel, iunie se anunță a fi o lună cu mult mai caldă decât normalul perioadei și cu precipitații deficitare. În iulie, canicula se accentuează, precipitațiile rămân mult sub medie, iar media climatologică va fi chair și cu 2 grade mai mare pe zona de sud est a României. În august continuăm cu temperaturi peste medie, ceva șanse și la precipitații, nu foarte mari, dar și o răcorire mai ales pe nordul extrem.
ANM
Folosind datele centrului de Reading, estimările sezoniere ale ANM vorbesc de un iunie cu mult mai călduros în mare parte din țară, excepție făcând nordul și centrul României și despre precipitații cu mult deficitare. Nici iulie nu va face excepție, temperaturile medii estimate putând fi și cu 4 grade mai mare față de norma climatologică, la nivelul întregii țări. În continuare, deficitul de apă va fi mare, iar pericolul de secetă severă este în creștere. Lucrurile nu se schimbă nici în august, ceea ce face din semnul estimării celor de la Reading un motiv de îngrijorare serioasă.