prognoze

Prognoză meteo 19 martie 2018–iarnă severă peste România!

context sinoptic:

Contextul sinoptic al zilei de mâine, unul care se va păstra aproape neschimbat pe toată săptămână, ne va situa la confluența unui vast câmp anticlonic, la nord, și unui șir de cicloni care ne vor afecta sistematic până vineri, dinspre o Mediterană extrem de activă.

temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi negative în cea mai mare parte a țării. În zona Orientalilor vor fi minime sub pragul gerului (-12, –10 grade), în Moldova vom avea –7, –9 grade, în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea se vor atinge valori de –3 spre –5, –6 grade. Mai bine va fi în Transilvania, Maramureș, Crișana și vestul Banatului, unde vom avea –1 grad spre 0 grade, în timp ce în estul și centrul Banatului se pot atinge chiar și 1 – 2 grade. Ziua de mâine va fi una deosebit de rece pentru perioada în care ne aflăm. În Moldova, Muntenia, Oltenia și Dobrogea vom avea maxime negative, de la –2, –3 grade până la –6, –8 grade. În Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș vom avea valori pozitive, de 2 – 4,5 grade.

nebulozitate:

– În ceea ce privește nebulozitatea, lucrurile sunt simple: întreg cerul României va fi acoperit mâine de un plafon gros de nori joși.

vizibilitate:

– Pe timpuol nopții viziblitatea ar putea fi redusă chiar sub 50 de metri pe arii extinse din Oltenia, Banat. Odată cu orele dimineții și pe Muntenia aceasta va scădea la sub 100 și chiar 50 de metri, iar cu orele serii, odată și cu reapariția precipitațiilor, pe sudul țării vom putea vorbi de reducerea vizibilității sub 50 de metri.

precipitații:

– Odată cu ultimele ore ale serii de duminică suntem părăsiți de primul ciclon din seria de 3 care ne vor afecta pe tot parcursul săptămânii. Cel de al doilea începe să își facă simțită prezența chiar cu primele ore ale dimineții, intrând în România prin sud-vest, Oltenia. Precipitațiile se extind apoi spre Banat și Muntenia. Spre prânz se va observa o scădere a lor în intensitate, de scurtă durată, căci, odată cu intrarea în seară revin în forță și pe arii mult mai extinse din Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Despre forma precipitațiilor: dimineața, pe Oltenia, dealurile vestice ale Munteniei și vestul extrem al Banatului avem ninsori, pe sud vestul extrem al Munteniei, pe mare parte din Banat, ploi. După amiaza și seara ninsorile se extind pe toată Muntenia, sudul Moldovei, Orientali, ploile rămân pe Dobrogea iar la finalul intervalului de prognoză, ploile din Banat devin și ele lapoviță și ninsori. Cantitățile de precipitații în 24 de ore vor fi la 15 – 20 l/mp.

precipitatiiforma19martie

vânt:

– Vântul va avea cel mult intensificări moderate, mai ales pe sudul țării, dar rafalele nu vor trece de un 35 – 40 km/h.

strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă deja prezent în zonele montane s-a așezat și pe toată Moldova iar odată cu precipitațiile de mâine își va face apariția și în sudul țării. unele modele vorbesc chiar de 8 – 10 cm strat nou, dar și prin Banat, cu 3- 4 cm.

concluzii:

– Urmează o săptămână de iarnă autentică, severă, de aceea este bine să fim atenți la toate informările meteo, să avem grijă la deplasări și la orice activitate desfășurată în exterior. Primăvara este doar în calendar și astronomic, în rest, vorbim de iarnă autentică și severă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gpAtfGeLafY&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *