prognoze

Prognoză meteo 15 martie 2018–zi liniștită

context sinoptic:

– Pentru ziua de mâine, la nivelul țării noastre presiunea atmosferică nu va suferi fluctuații majore, rămânem pe un câmp de presiunea joasă. La nord de țara noastră se consolidează și avansează încet dar sigur un front rece care se va întinde spre toată zona Europei în perioada următoare și care ne va afecta și pe noi începând cu weekend-ul ce vine.

contextsinoptic15martie

temperaturi:

– Valorile minime vor fi cuprinse între –2, 0 grade în zonele montane înalte, 1 – 3 grade în restul zonelor montane, respectiv 3 – 5, 7 grade pentru restul țării. Pe timpul zilei vom avea valori de temperatură plăcute, de la valori ușor negative pe crestele montane, 4 – 5, 7 grade în restul masivelor, 8 – 10, 11 grade pe nordul și centrul Moldovei, Maramureș, Transilvania, Banat și Crișana. În sudul Moldovei, Muntenia, Dobrogea și Oltenia maximele se vor duce spre 14 – 15, 16 grade.

nebulozitate:

– Ca și în ultimele zile, începem cu nebulozitate joasă accentuată în mare parte din țară, dar pe parcursul zilei, mai ales după amiaza și seara cerul se degajă și mai prindem și ceva soare. Excepția rămâne, și de această dată, Moldova, alături de zonele montane, Cri;ana și Maramureș.

vizibilitate:

– Nu vom avea mari probleme în ceea ce privește vizibilitatea, condiții de ceață vor exista mai ales pe zonele montane, iar după amiaza și seara prin sudul Moldovei.

precipitații:

– Pe timpul nopții și în prima parte a zilei vom avea precipitații slabe mai ales pe zonele montane. După amiaza și seara acestea se extind spre Moldova, mai ales spre sudul regiunii, dar și pe zona de Curbură. Nu vorbim de cantități importante, maxim 10 – 15 l/mp în 24 de ore.

vânt:

– Vom avea parte de un vânt slab pe tot parcursul zilei.

fenomene convective:

– Valorile CAPE vor fi mediocre pe toată țara (până în 250 J/Kg) iar în sud-estul extrem se pot apropia de 500 J/Kg. Lifted Index (LI) va avea valori negative pe Muntenia, Orientali și în nordul Transilvaniei, cu valori de –1, –2 K. Valori Thompson Index optime pentru posibile fenomene convective vor fi pe sud-estul extrem al Munteniei, Carpații de Curbură și sudul Orientalilor. Forfecarea 0-6 km va avea valori de 10 m/s pe sud-estul Munteniei, respectiv 12.5 m/s pe sudul Orientalilor și al Moldovei. Dacă ne uităm la acești parametri convectivi, ar putea exista șanse la ceva fenomene convective pe aliniamentul București – Călărași – Ialomița, respectiv Vrancea – Galați.

concluzii:

– Dacă este să ne uităm în perspectiva weekend-ului și a săptămânii ce vine, putem spune că ziua de mâine poate fi liniștea dinaintea furtunii. O zi frumoasă, caldă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UrDGUS8b35o&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *