prognoze

Prognoză meteo 14 martie 2018–apare soarele!

context sinoptic:

– Pentru ziua de mâine nu vom avea modificări importante la nivelul presiunii, aflată în ușoară creștere Deși la vest și și nord est de noi avem un front de ocluziune și unul cald, acestea ne vor ocoli, astfel că nu vom fi deloc sub influența lor. 

temperaturi:

– Valorile minime ale nopții vor fi cuprinse, la nivelul întregii țării între 5 – 7,9 grade, cu excepția zonelor montane, unde vom avea valori ușor negative pe creste, respectiv 0 – 2,3 grade. Maximele vor pleca de la 2 – 4, 5 grade la munte, 7 – 9, 10 grade în Moldova, respectiv 13 – 15, 17 grade pentru restul țării. Pe sudul extrem este posibil să se atingă chiar și valori de 18 grade, iar în Transilvania și Maramureș să avem valori ușor mai mici, de 11 – 13 grade.

nebulozitate:

– Dacă pe timpul nopții și al dimineții cerul va fi mai mult acoperit de plafonul de nori joși (excepție făcând Banatul, Oltenia și vestul Munteniei) odată cu orele după amiezii acesta se degajă, devine variabil în mare parte din țară, cu excepția Moldovei și a Transilvaniei, de unde norii se lasă greu duși.

vizibilitate:

– Condiții de vizibilitate redusă și ceață vor exista pe timpul nopții și în primele ore ale dimineții mai ales pe zona Orientalilor și a Moldovei.

precipitații:

– Precipitațiile se concentrează, pe timpul nopții și în primele ore ale dimineții, pe zona Moldovei și pe Carpații Meridionali și Orientali. După amiaza și seara, precipitații slabe și-ar putea face apariția și prin dobrogea. Cantitățile de precipitații, în 24 de ore, pot ajunge la 12 – 16 l/mp, dar izolat se poate ajunge și la valori de 20 – 24 l/mp. În zonele montane acestea vor fi peste 30 l/mp și în zona Meridionalilor chiar la 60 l/mp.

precipitatiicantitatitotale14martie

vânt:

– Vântul va prezenta intensificări moderate în primele ore ale dimineții, până spre prânz, apoi se va liniști la nivelul întregii țări.

fenomene convective:

– Valori CAPE mediocre la nivelul întregii țări, nu vor trece de 250 J/Kg. Lifted Index va avea valori negative pe Oltenia, Muntenia, Meridionali, Apuseni Transilvania și sudul Maramureșului, cu valori de –1, –2 K. Thompson Index va avea valori optime, în jurul a 30, pe Orientali, sudul Munteniei, incluzând și Bucureștiul, respectiv zona Meridionalilor de Curbură. Forfecarea va fi, în schimb, inexistentă aproape. Deși avem ceva valori la nivelul parametrilor convectivi, nu se întrunesc toate condițiile pentru a ne putea aștepta la fenomene severe mâine.

concluzii:

– Se mai liniștesc lucrurile din punctul de vedere al precipitațiilor, apare și soarele, temperaturile sunt în ușoară creștere. O vreme bună de primăvară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEW3Gr1pFkY&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *