prognoze

Prognoză meteo 13 martie 2018–umbrela, accesoriu obligatoriu!

context sinoptic:

– Pentru ziua de mâine, contextul sinoptic nu se modifică mult față de precedentul interval de prognoză. Rămânem în continuare într-o zonă de presiune scăzută, cu un front rece care ne părăsește, în timp ce dinspre est, nord est ne vine o masă de aer mai caldă, pasaj însoțit și el de precipitații.

temperaturi:

– Minimele nopții vor pleca de la valori de –1, 2-3 grade în zonele montane, 5 – 7, 9 grade pentru restul regiunilor, cu excepția sudului extrem al Munteniei, unde vom avea și 10 – 12 grade. Din punct de vedere al maximelor, ziua de mâine aduce o scădere a lor, astfel că vom avea valori ușor negative pe crestele montane (-2, 0 grade), 3 – 4, 5 grade în restul zonelor montane, 7 – 8, 9 grade în Moldova, 10 – 12, 13 grade în Muntenia, Dobrogea, Transilvania și Maramureș. Cele mai ridicate valori ale zilei le vom avea pe Oltenia, Banat și Crișana, cu 13 – 15, 17 grade.

nebulozitate:

– Soarele va fi scump la vedere mâine, în cea mai mare parte a țării, singurele zone care s-ar putea să se mai bucure de un cer variabil fiind Oltenia și Banatul, asta după orele după amiezei.

vizibilitate:

– Pe fondul nebulozității joase accentuate, a precipitațiilor dar și a condițiilor de ceață, vizibilitatea va fi mâine redusă sub 1000 de metri pe sudul, sud estul Munteniei, Dobrogea și Moldova iar izolat, în aceste zone scăderea vizibilității poate ajunge la sub 100 și chair 50 de metri.

precipitații:

– Intrate prin sud-vest începând cu după amiaza zilei de luni, precipitațiile continuă și pe timpul nopții pe Oltenia, Muntenia, Transilvania, Maramureș, apoi deplasarea lor este spre est, astfel că după amiaza și seara zilei de mâine le găsesc mai ales pe Moldova, sud-estul Munteniei și Dobrogea. Cantitățile de precipitații vor fi importante, vorbim și de 25, 30 și chiar 35 de l/mp în 24 ore pe Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.

precipitatiicantitatitotale13martie

vânt:

– Liniștit pe timpul nopții și al dimineții, vântul devine intens începând cu orele după amiezii pe Oltenia, Muntenia și Dobrogea, pe Oltenia rafalele putând ajunge chiar și la 55 – 60 km/h.

fenomene convective:

– Ziua de mâine aduce valori CAPE mediocru (până în 250 J/Kg) în cea mai mare parte ațării, cu excepția Moldovei, unde va fi inexistent. Lifted Index ușor negativ (-1, –2 K) vom avea doar pe Banat, sudul Crișanei și Oltenia. Thompson Index va avea valori apropiate de optim și optime pe Banat, nordul Munteniei și centrul, respectiv rama estică a Moldovei, cu 28 – 30. Forfecarea va fi la valori slabe, de 10 m/s.

concluzii:

– Ziua de mâine se va dovedi una mohorâtă, cu ploi, izolat chiar și descărcări electrice sau intensificări de vânt. Temperaturile se apropie de normalul perioadei. Umbrela nu trebuie să lipsească.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NYzQOfk8mJI&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *