prognoze

Prognoză meteo 12 martie 2018–primele convecții pe vest?

context sinoptic:

– La nivelul țării noastre va acționa mâine un câmp de presiune joasă, care va veni însoțit de un front rece cu precipitații, ca urmare a unui ciclon mediteranean.

temperaturi:

– Vom avea parte de o noapte cu temperaturi minime peste valorile normale ale perioadei, cu –1, spre 2, 3 grade în zonele montane, 4 – 6,7 grade în Transilvania, Maramureș, Moldova, Muntenia, Oltenia și Dobrogea. În Banat și Crișana vom avea minime de 11 – 12 grade, care ar fi mari chiar și pentru o zi de martie. Ziua de mâine va rămâne una de primăvară târzie din punct de vedere al temperaturilor, cu maxime de 13 – 15, 17 grade la nivelul întregii țări, cu excepția nordului Moldovei și al zonelor montane, unde ne vom opri la valori de 7 – 9, 10 grade.

maxime12martie

nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții nebulozitatea joasă va fi prezentă mai ales pe zonele montane, interiorul arcului carpatic și Moldova. Spre seară norii se adună și pe zona Olteniei și vestul Munteniei, iar finalul intervalului de prognoză ne găsește cu toată țara acoperită de nori.

vizibilitate:

– Condiții de ceață și de vizibilitate redusă vom avea la începutul nopții și dimineața în zonele montane, Oltenia, sudul Munteniei și al Moldovei. Seara, condițiile de ceață acoperă tot sudul țării, Orientalii și nordul Moldovei.

precipitații:

– Așa cum menționam și mai sus, în contextul unui câmp de presiune scăzută, odată cu un front rece, în țara noastră intră și precipitațiile aduse de un ciclon mediteranean. Acestea intră în timpul nopții prin vest, cuprind apoi Oltenia, ajung și în nordul Moldovei, iar spre seară vor acoperi tot sudul țării. Cantitățile de precipitații pe Oltenia pot fi însemnate, 20 – 25 l/mp în 24 de ore.

vânt:

– Vântul nu va pune probleme mâine, intensificări moderate urmând să avem mai ales pe zona Banatului, noaptea și dimineața, iar pe Dobrogea după amiaza și seara.

strat de zăpadă:

– Strat de zăpadă mai avem, momentan, doar în zonele montane.

fenomene convective:

– Iată că a venit și momentul în care începem să privim cu interes spre parametrii convectivi, cu atât mai mult cu cât, la vecinii noștri, se petrec lucruri interesante. Ziua de mâine aduce valori CAPE slabe pe vest, nord, sud și centru (până în 250 J/Kg). La limita vestică a Banatului, granița cu Serbia și Ungaria, vom avea CAPE chiar de 500 – 750 J/Kg. În aceeași zonă și Lifted Index va avea valori ușor negative, –1, –2 K. Thompson Index va fi și el la valori de 28 – 30. Toți parametrii sunt frumoși pentru un început de martie, astfel că nu este exclus ca niște prime semne ale apropierii sezonului convectiv să apară și prin vestul țării noastre.

concluzii:

– Urmează o zi cu temperaturi încă peste media perioadei, își fac apariția și precipitațiile. Este primăvară, clar.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LZuOrWOL6M0&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *