prognoze

Prognoză meteo 05 martie 2018–încet, vine primăvara!

context sinoptic:

– La nivelul țării noastre va acționa un câmp de presiune ridicată dinspre est, zona Mării Negre. Din punct vedere al fronturilor, nimic notabil în arealul nostru.

temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi sub pragul gerului în zonele montane înalte și pe zona Orientalilor. În Moldova, Banat, Crișana și Maramureș vom avea valori de –6, –8, –9 grade, iar în restul țării vom avea valori de la –4, –5 grade spre –3, –2 grade.  La nivelul temperaturilor maxime, ziua de mâine aduce o îmbunătățire, astfel că vom vorbi de valori ușor pozitive la nivelul întregii țări, cu valori între 1- 3, 5 grade, iar în zona Transilvaniei și pe estul Banatului chiar 6 – 7 grade.

temperaturimaxime05martie

nebulozitate:

– Nebulozitatea joasă va rămâne prezentă mai ales pe sudul țării, pe perioada dimineții, iar odată cu orele serii și spre zona Moldovei. Restul regiunilor vor avea parte de un cer mai mult senin și cu soare din belșug.

vizibilitate:

– Vizibilitate redusă vom avea pe parcursul nopții prin zona munților Banatului, iar după amiaza și seara prin toate zonele montane.

precipitații:

– Tot zona munților Banatului va fi și cea care va primi ceva precipitații slabe mâine, mai ales spre orele serii. Vom avea parte și de lapoviță dar și de ninsori. Va mai ninge și prin Meridionali și nordul Orientalilor.

vânt:

– Liniștit pe timpul nopții și în primele ore ale dimineții, vântul schimbă un pic foaia începând cu orele prânzului, iar intensificările devin moderate spre susținute pe Moldova, Dobrogea, Muntenia și Munții Banatului. Aici se vor atinge și cele mai puternice rafale, de peste 55 – 60 km/h, astfel că putem vorbi de un mic și local episod de viscol în această zonă.

strat de zăpadă:

– Pe sudul țării stratul de zăpadă pierde repede bătălia cu încălzirea și ploile din ultimele zile, astfel că mia putem vorbi de strat consistent de zăpadă pe Oltenia, nordul Moldovei, zonele montane.

concluzii:

– Începem săptămâna cu semnal clar că vremea începe să se îndrepte spre primăvară, iar lucrul acesta se va simți și mai puternic după ziua de miercuri. Însă nici iarna nu se lasă dusă ușor, dovadă micul episod de viscol din zona Munților Banatului.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GUAbOc9EJUo&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *