prognoze

Prognoză meteo 26 februarie 2018 – viscol puternic pe sud!

context sinoptic:

După cum deja știm din avertizările emise de ANM, România se va afla pe tot parcursul zilei de mâine sub influența unui ciclon mediteranean extrem de activ și bogat în precipitații, care se va ciocni, fix deasupra noastră, cu un vast anticiclon siberian ce trimite către noi temperaturi sub pragul de ger. Avem astfel ingredientele pentru fenomene meteo severe.

temperaturi:

– Și noaptea care urmează va fi caracterizată de un regim termin deosebit de rece, geros chiar, cu valori de temperatură care vor pleca de la –15, –17 grade în zonele montane. În nordul și centrul Moldovei, respectiv în zone depresionare ale Transilvaniei vom avea minime de –9, –10 grade, în timp ce, pentru restul țării, vom vorbi de –6, –8 grade.

Nici valorile maxime nu vor varia foarte mult față de temperaturile minime, cu –11, –13, –14 grade în zonele montane, respectiv –6, –8, –9 grade pentru restul țării, cu excepția Dobrogei și a Banatului, ude vom avea maxime mai ”generoase”, de –2, –3 grade.

nebulozitate:

– Din punct de vedere al nebulozității, doar la începutul intervalului de prognoză, nordul Crișanei și al Maramureșului ar putea avea parte de cer senin, dar și aici norii vor apărea repede iar apoi, pentru tot intervalul de prognoză, nebulozitatea joasă va fi prezență constantă și activă în peisajul meteo.

vizibilitate:

– mare atenție pentru mâine cei care vor folosi mașinile. Viscolul din sud va reduce vizibilitatea chiar sub 100 și chiar sub 50 de metri.

precipitații:

– Încă din aceaastă seară precipitațiile sub formă de ninsoare pun stăpânire pe sudul țării și rămân acolo pe tot parcursul zilei. Începând cu orele dimineții ninsorile devin abundente, la început pe zona Olteniei iar apoi pe tot sudul Munteniei și Dobrogea.

precipitațiitotale26februarie2018

vânt:

– Începând cu orele dimineții vântul se intensifică pe tot sudul și sud-estul țării, viscolind puternic zăpada și reducând vizibilitatea. Se vor atinge și chiar depăși, la rafală, 50 – 55, 60 km/h.

strat de zăpadă

– Vom avea strat nou de zăpadă, consistent pe arii extinse din sud, cu 30 – 40 cm pe Oltenia, 25 – 30 pe Muntenia  și 10 – 15 cm pe Dobrogea.

concluzii:

– Urmează o zi cu fenomene meteo deosebit de severe pentru data din calendar. Viscol puternic, temperaturi aproape de ger, ninsori abundente. O zi de evitat ieșitul afară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uJ_sWpMDhRM&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *