prognoze

Prognoză meteo 25 februarie 2018–ger, viscol, iarnă severă!

context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilei de mâine regăsește deasupra României izobarele câmpului anticiclonic ce cu greu se lasă dus, dar dinspre Mediterana intrăm sub influența unei depresiuni extrem de bine conturate, asociată cu precipitații abundente, depresiune care se va ciocni și cu o masă de aer deosebit de rece, coborâtă dinspre Siberia. România va fi în câmpul direct al bătăliei dintre aceste două mase de aer în perioada următoare, iar efectele vor fi deosebit de intense.

temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi deosebit de scăzute pentru perioada în care ne aflăm, negative la nivelul întregii țări. În toate zonele montane vorbim de valori sub pragul gerului, de la –16, –17 grade până la –10, –11. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zona Subcarpaților vom avea de la de la –9 la –7, –6 grade, în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei va fi mai ”bine”, cu doar –3, –5 grade.

Maximele de mâine rămân și ele negative, cu valori de –12, –14 grade pe nordul Orientalilor și masivele din Apuseni și Meridionali, , –3 spre –5, –7 grade vom avea pe Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, respectiv zona Subcarpaților, în timp ce pe Banat, Crișana, Oltenia, sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea vom avea valori de la –1 spre 1 grad.

maxime12

nebulozitate:

– Pe tot parcursul intervalului de prognoză nebulozitatea joasă va fi accentuată la nivelul întregii țări, singura excepție urmând să fie Banatul, unde cerul va mai avea și momente de respiro.

VIZIBILITATE:

– Probleme cu vizibilitatea vor fi mâine  la începutul intervalului de prognoză pe nordul Moldovei și nordul Munteniei, dar și în zonele montane, urmând ca la orele serii, mai ales datorită ninsorilor și a viscolului, vizibilitatea să scadă sub 1000 de metri pe toată zona de sud.

precipitații:

– Ziua de mâine vine cu precipitații pe tot sudul țării, zonele montane, Moldova, Transilvania și Dobrogea. Ca și intensitate și areal ele devin de interes începând cu orele serii. Ca și formă a precipitațiilor, vorbim doar de ninsori.

vânt:

– La începutul intervalului de prognoză vântul va prezenta intensificări mai ales pe Dobrogrea, dar, odată cu înaintarea în zi și mai ales la finalul intervalului de prognoză, intensitatea lui va crește pe tot sudul țării, Banat și sudul Moldovei, viscolind zăpada, cu rafale ce pot atinge și 45 – 50 km/h.

strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine reprezintă doar începutul unor zile destul de agitate, ele vor lăsa în urmă doar câțiva centimetri, între 1 – 3, maxim 5 cm pe sudul țării.

concluzii:

– Așa cum și ANM a atenționat deja, începând cu ziua de mâine intrăm într-o perioadă extrem de geroasă, la care se adaugă și pleiada unor fenomene meteo de iarnă severă: ninsori , vânt care va viscoli zăpada. Pentru mâine, intensitatea lor este încă scăzută.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=D3L2PYubhxg&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *