Prognoză meteo 13 noiembrie–prea cald, prea multă ceață.
context sinoptic
– La nivelul spațiului geografic al României acționează un câmp de presiune joasă, flancat de două fronturi de aer cald, unul care ne părăsește prin nord și cel de al doilea care slăbește, la sud.
temperaturi
– Noaptea care urmează aduce valori de temperatură de la 0 – 2, 3 grade în masivele montane, 5 – 7, 9 grade în Moldova, Oltenia, Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea pe Dobrogea, sud estul Munteniei, Banat și Crișana, unde se pot atinge și 11 – 12 grade. Maximele zilei vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât ar trebui la această dată din calendar, cu valori de temperatură de la 7 – 9, 10 grade în zonele montane, 11 – 13, 14 grade în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana. Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea se vor bucura de temperaturi de primăvară, putându-se atinge și valori de 18 – 20 de grade.
nebulozitate
– Nebulozitatea joasă nu ne părăsește prea repede, pe parcursul nopții și al dimineții de mâine urmând ca doar sudul extrem și Dobrogea să aibă parte de un cer senin, iar începând cu după amiază, soarele urmând să fie darnic și cu sudul Moldovei dar și în interiorul arcului carpatic.
ceață
– Ceața va fi unul din principalele fenomene ale zilei de mâine, ne vom întâlni cu ea pe tot sudul țării, Moldova, pe vest, nord-vest și în zonele montane. Vizibilitatea poate coborâ și sub 50 de metri.
precipitații
– Ploile își fac apariția încă de la primele ore ale nopții, cuprinzând Oltenia și Muntenia, urcă apoi și pe Meridionali, Banat, sudul Moldovei, concentrându-se apoi, pe tot restul intervalului de prognoză (după amiază și seară) pe Banat, Apuseni și Crișana. Cantități mai importante de apă sunt așteptate pe zona Munților Banatului, unde se pot atinge și 60 – 70 l/mp în 24 de ore.
vânt
– Și vântul va prezenta intensificări, moderate, mai ales pe zona de vest a țării, sud-estul Munteniei, dar și pe estul Moldovei. Rafalele vor fi la valori de 40 – 45 km/h.
strat de zăpadă
Stratul de zăpadă rămâne prezent pe crestele montane, cu 45 cm la Bâlea, 38 la Vf. Omu sau 41 de cm la Călimani.
concluzii
– Ziua de mâine este caracterizată în primul rând de temperaturi cu mult peste normal climatologică a perioadei calendaristice în care ne aflăm. Nu lipsesc din peisaj nici ploile sau ceața, care va pune probleme serioase în trafic.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_kPhsL3saek&w=640&h=360]