prognoze

Prognoză meteo 08 noiembrie–ploi, ceață, vânt!

context sinoptic

– Încă din această noapte, centrat pe țara noastră acționează un câmp de presiune scăzută, înconjurat și de un front de ocluzie. care va aduce și manifestări specifice în peisajul meteo de la noi.

temperaturi

– La fel ca și în precedentele zile de prognoză, nici noaptea de azi nu face excepție, din punct de vedere al temperaturilor: valori negative pe zonele montane (-2, –1 grad), 1 – 3, 4 grade pe zonele Subcarpatice dar și în Transilvania și Maramureș, respectiv 5 – 7, 9 grade pentru restul regiunilor. Maximele marchează o scădere în cea mai mare parte a țării, unde vom avea valori de 7 – 9, 11 grade, cu excepția Banatului, unde încă se vor mai atinge 13, 14 grade. În zonele montane vom avea valori de 2 – 4, 5 grade.

nebulozitate

– Pe timpul nopții și al dimineții, singurele zone din țară unde există șanse la un cer senin sunt Crișana, Maramureșul și nordul Transilvaniei, dar și acestea, odată cu intrarea în după amiază, vor fi cucerite de plafonul consistent de nori joși care vor stăpânii sudul și estul României.

ceață

– Pe timpul nopții și la începutul dimineții ceața ar putea fi prezentă mai ales pe zonele montane și depresionare dar, odată cu înaintarea în zi va cucerii zone tot mai extinse din Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, unde vizibilitatea va scădea frecvent sub 200 de m și izolat chiar sub 50 de metri.

precipitații

– Precipitații vor fi ceva mai multe față de zilele trecute, la început prin Oltenia, apoi și prin Muntenia, Banat, sudul Moldovei și zonele montane. Vor fi doar ploi, fără șanse la ninsori. Se pot acumula și cantități de 15 – 20, chiar 28 de l/mp pe zona Olteniei și pe munții Banatului.

Screenshot_7

vânt

– Vântul va prezenta intensificări mâine mai ales pe nordul Moldovei, sudul Munteniei și Dobrogea, unde se pot atinge și rafale de 45 – 50 km/h.

strat de zăpadă

– Rămânem cu zăpadă doar pe crestele montane, Bâlea Lac (46 cm), Vf. Omu (28 cm) și Călimani (23 cm).

concluzii

– Ziua de mâine aduce precipitații pe arii extinse, vânt intens ce va face ca indicele de răcire să crească exponențial în unele zone. Soarele va lipsi din peisaj iar ceața va pune în continuare probleme. Cam așa arată o zi de toamnă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jhOUgmN1xT4&w=640&h=360]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *