prognoze

Prognoză meteo 1 august 2017–un nou val de caniculă

context sinoptic

– Așa cum deja se știe, toată săptămâna aceasta ne vom afla sub influența unui câmp de presiune ridicată, cu transport de aer deosebit de cald, care va determina în toată această perioadă o vreme caniculară și fără transport de fronturi de instabilitate.

temperaturi

– Temperaturile minime vor pleca de la valori de 11 – 13 grade în zonele montane, 16 – 18, 19 grade  în Moldova, Dobrogea, Muntenia. Cele mai ridicate valori ale nopții, tropicale, se vor înregistra în cea mai mare parte a Transilvaniei, Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș, unde se vor atinge 20 – 22, 23 de grade. Maximele de mâine vor avea valori de 23 – 25 de grade în zonele montane, 28 – 30 de grade în Dobrogea, 31 – 33, 34 de grade în Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș. Cele mai ridicate maxime le vom avea pe Banat, unde se vor atinge 36 – 37 de grade.

Screenshot_3

nebulozitate

– Nici urmă de nori pe cerul României mâine.

VIZIBILITATE

– Nu vor fi probleme de vizibilitate pe tot parcursul intervalului de prognoză.

precipitații

– Vom duce dorul ploilor în perioada următoare, iar ziua de mâine este începutul.

vânt

– Vântul va sufla slab până la moderat pe tot parcursul intervalului prognozat.

fenomene convective

– Valori CAPE slabe (sub 250 J/Kg) pe zonele montane, Moldova și Crișana. Pe acelea;i zone și Lifted Index va avea valori ușor negative, de –1, –2 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 15 – 20 mm, doar pe sud –est urmând să fie de 25 – 30 mm. Thompson Index de 32 – 34, 36 pe Meridionali, Apuseni și nordul Orientalilor. Forfecare aproape inexistentă. Parametrii convectivi de mâine ar putea aduce doar slabe dezvoltări orografice pe zonele montane.

concluzii

Mâine vorbim de o zi caniculară mai ales pe vestul țării, dar nici în celelalte regiuni nu vom avea parte de ceva mai bun, stresul termic urmând să fie accentuat. Un registru termic cu care va trebui să ne obișnuim pentru toată săptămâna care urmează.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JrX-EK91Thg&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *