prognoze

Prognoză meteo 07 iulie 2017 – calm de vară

context sinoptic

– În continuare, la nivelul țării noastre acționează un câmp de presiune înaltă. Un front rece va atinge tangențial zona estică a României.

temperaturi

– Minimele nopții vor pleca de la valori de 8 – 10 grade în zonele montane, 11 – 13, 14 grade pe nordul și centrul Moldovei, nordul Transilvaniei, Maramureș și Crișana, 15 – 17, 18 grade pe sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia și Transilvania. Cel mai cald va fi pe Oltenia și Banat, unde putem vorbi de o noapte tropicală, cu minime de 20 – 22 de grade. Valorile maxime se vor situa la valori de 15 – 17, 18 grade în zonele montane, 22 – 24, 25 de grade în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Maramureș și Crișana, respectiv 28 – 30, 32 de grade în Oltenia și Banat.

Screenshot_4

nebulozitate

– Pe timpul nopții, nebulozitatea va fi accentuată pe toată jumătatea sudică a țării, pentru ca pe după amiază și seară norii joși să se mute pe nord, nord – est.

vizibilitate

– Spre orele serii este posibil ca vizibilitatea să scadă spre 1000 metri mai apes pe zona Banatului dar și în interiorul arcului carpatic.

precipitații

– Câteva ploi slabe sunt așteptate la începutul nopții pe sudul extrem, iar apoi, mâine seară pe zona Crișanei, Banatului și Transilvania.

vânt

– Vântul va fi activ pe timpul nopții și al dimineții mai ales pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea  și zonele montane. Spre seară, pe zona Banatului intensificările la rafală pot ajunge și la 55 – 60 km/h.

fenomene convective

– CAPE slab (până în 250 J/Kg) vom avea pe Banat, vestul Olteniei, Meridionali, Orientali și Moldova. Lifted Index ușor negativ vom avea doar pe Banat și Oltenia (-1, -2 K). Apa precipitabilă va fi la valori de 12 – 15 mm pe Moldova, Transilvania, Maramureș, Dobrogea și estul Munteniei, respectiv 25 – 30 mm pe restul Munteniei, Oltenia și Banat. Umiditatea relativă va fi la valori de 10 – 20% în cea mai mare parte a țării, cu excepția Munteniei și a nordului țării unde se pot atinge valori de 40%. Thompson Index va ajunge la valori optime doar spre orele serii târziu, în zona Banatului, Crișanei și izolat nordul Olteniei, unde poate atinge valori de 38 – 40. Forfecarea 0-6 km va fi la valori de 15 – 20 m/s. Parametrii convectivi destul de slabi pentru a oferi ceva demn de urmărit pe parcursul zilei de mâine. Doar Banatul și izolat Oltenia merită urmărite un pic.

concluzii

– Condițiile meteo ale zilei de mâine ne oferă o nouă zi de vară cu temperaturi plăcute, iar șansele de ploaie sunt destul de scăzute.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kuFSPs0qJ98&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *