prognoze

Prognoză meteo 04 iulie 2017–o zi ”anormal„ de normală de vară

context sinoptic

– La nivelul României vom avea pe parcursul zilei de mâine de-a face cu o frontoliză a masei de aer reci însoțită de precipitațiile care ne-au afectat în ultimele două zile. Asta înseamnă că ne îndreptăm spre o presiune ridicată și precipitații din ce în ce mai puține.

temperaturi

– Minimele nopții care urmează vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări între 15 – 17, 18 grade, cu excepția zonelor montane, unde vom avea valori de la 7 la 9, 10 grade.  Valorile maxime vor pleca de la 15 – 17, 18 grade în zonele montane, 21 – 23, 24 grade în restul țării, cu excepția Olteniei și Banatului, unde se vor atinge și 27 – 28, 29 de grade.

Screenshot_4

nebulozitate

– Cel puțin pe parcursul nopții și al dimineții nebulozitatea va rămâne accentuată pe sud, sud-est și zonele montane, dar apoi cerul se va degaja și va rămâne mai mult senin pentru tot intervalul de prognoză.

vizibilitate

– La începutul intervalului de prognoză este posibil ca pe sudul extrem, sud-estul României, vizibilitatea să fie scăzută sub 1000 metri.

precipitații

– Ploile rămân de interes doar la inceputul intervalului de prognoză, când se vor manifesta pe sudul Moldovei și Dobrogea, în drumul lor spre Marea Neagră. După aceea, pentru restul intervalului de prognoză nu vom mai avea parte de ele.

vânt

– Pe parcursul nopții și al dimineții vântul va prezenta intensiicări ce pot atinge la rafală și 50 – 55 de km pe zona Moldovei și a Dobrogei. După amiaza și seara aduc o liniștire și din punct de vedere a vântului.

fenomene convective

– CAPE slab, sub 250 J/Kg pe Muntenia și Moldova și zonele montane din Meridionali și Orientali. Lifted Index pozitiv la nivelul întregii țări. Apa precipitabilă va fi la valori de 15 – 20, 25 mm. Umiditatea relativă va fi la 20 –30%, izolat pe Muntenia putând să ajungă la 50 – 60%. Thompson Index inexistent. Parametrii care nu dau, așadar, nicio șansă pentru fenomene convective mâine.

concluzii

– După ce am trecut în primele 3 zile ale lui iulie de la caniculă sufocantă cu temperaturi de 40 – 42 de grade, la ploi de peste 100 de litri pe metru pătrat, ziua de mâine se va dovedi ”anormal” de normală. O zi liniștită de vară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cTaxtBhrbYU&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *