Prognoză meteo 03 iulie 2017– ploi abundente, temperaturi de toamnă
context sinoptic
– La începutul intervalului de prognoză un front de ocluziune, intrat prin vestul țării, dar și un front rece care se pregătește să iasă prin est. Suntem în continuare sub un câmp de presiune joasă.
temperaturi
– Minimele nopții vor pleca de la valori de 11 – 13, 14 grade în zonele montane, 15 – 17, 18 grade în centrul și nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, în timp ce pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei vorbim în continuare de valori tropicale de 19 – 21 de grade.
Mult așteptata răcorire vine, astfel că valorile maxime de mâine vor fi cuprinse între 9 – 11, 13 grade în zonele montane, 16 – 18, 19 grade în Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania, respectiv 25 – 27, 28 de grade pe Banat, Crișana și Dobrogea.
nebulozitate
– Nebulozitatea joasă va fi accentuată la nivelul întregii țări, pe tot parcursul intervalului de prognoză. Ceva cer senin s-ar putea să primească Banatul și Crișana, spre orele serii.
vizibilitate
– Pe tot parcursul intervalului de prognoză, vizibilitatea în zonele de sud și est va fi redusă chiar și sub 2000 de metri, iar în zonele montane ar putea să scadă și sub 1000 de metri.
precipitații
– Ploile vor uda Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și zonele montane (Meridionali și izolat Orientali) pe tot parcursul zilei. Cantitățile de precipitații prognozate de modelele meteorologice sunt impresionante: pe sudul extrem se pot atinge și 140 de l/mp, dar nici celelalte zone din Muntenia și Oltenia nu stau mai bine cu 75 – 80 de l/mp.
vânt
– Pe timpul nopții și al dimineții de mâine vântul va avea intensificări pe Banat, Crișana, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea. În aceste zone rafalele pot ajunge la 50 – 60 km/h. Spre seară, intensitatea vântului va scădea la nivelul întregii țări.
fenomene convective
– Valori CAPE mediocre la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg). Valori Lifted Index negative doar pe Oltenia, Muntenia și Dobrogea (valori de –3 spre –5, –6 K) și izolat în zona Apusenilor (-1 k). Apa precipitabilă rămâne la valori de 35 – 4o m pe sud est și 15 – 20 mm pe restul țării. Thompson Index doar la 32 – 34, izolat spre 38 – 40 pe sudul extrem. Forfecarea 0-6 km va fi la 25 – 30 m/s. Indicele CIN (Convective Inhibition) va avea valori mari pe timpul nopții și al dimineții, de până la –400, –600 J/Kg. Având în vedere toți acești parametrii, șansele la furtuni severe sunt destul de mici, dar asta nu înseamnă că pericolul a trecut. Cantitățile de precipitații sunt cele care pot pune cu adevărat probleme, mai ale că modelele meteo nu renunță la scenariul a peste 100 de l/mp în nici 24 de ore.
concluzii
– Ne răcorim, în sfârșit, temperaturile urmând să caracterizeze chiar o vreme de toamnă în multe zone. Va ploua foarte mult.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=t0MRlTFo5zE&w=560&h=315]