prognoze

Prognoză meteo 02 iulie 2017–de la cod roșu de caniculă la cod portocaliu de furtuni

context sinoptic

– În zona teritoriului României, mâine vom avea de-a face cu un contact între un câmp de presiune joasă însoțit de o frontogeneză și o depresiune ce se naște chiar în Marea Neagră și un câmp de presiune înaltă, cu un front de ocluziune, ce vine pe zona de vest, nord-vest.

temperaturi

-Noaptea care urmează vom avea în continuare valori tropicale de temperatură pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde se vor atinge 22 – 24, 25 de grade. Pentru restul regiunilor valorile minime se vor opri la 16 – 18 grade, iar în zonele montane 12 – 14 grade, mai scăzute în masivele înalte (7 – 9, 10 grade).

După ziua de foc de ieri, maximele din această duminică cunosc o scădere semnificativă, astfel că vom pleca de la valori de 17 – 18, 20 de grade în zonele montane, 25 – 27, 28 de grade în mare parte din Moldova, Transilvania, Maramureș și Crișana. În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul extrem al Moldovei și Dobrogea se vor atinge 30 – 32, 33 de grade.

nebulozitate

– La începutul nopții nebulozitatea joasă va fi accentuată pe zona Moldovei, Munteniei, Dobrogei și zonele montane aferente. Cerul se va degaja un pic pe parcursul dimineții pentru ca norii să se regrupeze începând cu orele serii.

vizibilitate

-Pe parcursul serii de mâine este posibil ca vizibilitate să scadă sub 2000 m, chiar spre 1000, în zona Munteniei și a Meridionalilor.

precipitații

– Dimineața este posibil să apară ploi în centrul și sudul Moldovei. Grosul precipitaților apare începând cu orele serii, prin sud-vest, întâi în Oltenia și apoi acoperind toată Muntenia, Meridionalii și sudul Moldovei, dar tangențial și sudul Transilvaniei. Cantitățile de precipitații într-un interval scurt de timp vor fi impresionante, plecând de la 35 – 40 l/mp și ajungând, în Oltenia și sudul extrem al Munteniei chiar și la 75 – 80 l/mp!

Screenshot_8

vânt

– Încă de la orele dimineții vântul își va face simțită prezența pe Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, iar acest lucru nu se va schimba pe tot parcursul zilei. Rafalele pot ajunge, mai ales la momentul producerii fenomenelor convective, și la 55 – 60 km/h.

fenomene convective

– Valori CAPE slabe în cea mai mare parte a țării (până în 250 J/Kg). Valori un pic mai ridicate, de la 500 la 750 J/kg sunt posibile pe Muntenia. Lifted Index negativ vom avea doar pe Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și tangențial pe nordul extrem, cu valori de la –1  spre –3 K. Apa precipitabilă va avea valori de 35 – 40 mm, iar pe sudul extrem chiar de 50 – 60 mm. Thompson Index va avea valori ridicate la nivelul întregii țări, 34 – 36 K, iar pe sud extrem chiar de 40 – 42 K. Forfecarea 0-6 km va fi și ea la valori ridicate de 25 – 30 m/s. Parametrii convectivi menționați mai sus dau șanse foarte mari pentru furtuni puternice, ce pot lăsa în urma lor cantități impresionante de apă, peste 50 – 60 l/mp, grindină de dimensiuni medii și mari, vânt ce poate lua aspect de vijelie cu rafale de peste 50 km/h și fenomene electrice severe. Zonele cele mai afectate vor fi Oltenia ș Muntenia.

concluzii

– După cele 42 de grade de azi, mâine vom respira, dar cu prețul unor furtuni extrem de puternice.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KsjPWUtITUw&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *