prognoze

Prognoză meteo 01 iulie 2017–cod roșu istoric

context sinoptic:

– La nivelul României, contextul sinoptic al zilei de mâine arată un câmp de presiune scăzută, legat și de intrarea pe circulație vestică a unui front rece, ce anunță schimbările ce vor urma după cea mai caniculară zi a acestui an.

temperaturi

– Noaptea care urmează va fi caracterizată prin temperaturi tropicale, de la 19 – 20 de grade în cea mai mare parte a țării, iar pe sudul Munteniei, Dobrogea și Moldova se vor atinge chiar 23 – 24 de grade. Maximele de mâine vor împărți România în 2: Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vor avea parte de temperaturi plăcute, chiar sub normalul perioadei, cu valori de la 22 – 24 de grade până la 27 – 29 de grade, în timp ce Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova (cu excepția nordului extrem) se vor topi la valori de temperatură de la 37 – 39 de grade, iar pe sud-estul Munteniei și sudul Moldovei se pot atinge chiar valori de 40 – 42 de grade. În zonele montane vom avea parte de temperaturi de 20 – 22, 23 de grade.

Screenshot_3

nebulozitate

– Banatul, Crișana, Transilvania și zonele montane aferente vor avea parte de nebulozitate joasă pe parcursul zilei de mâine, în timp ce în restul țării cerul va fi senin, fără pic de nor pe el.

vizibilitate

– La primele ore ale dimineții, pe Banat și Crișana, extremitatea vestică a lor, există posibilitatea ca vizibilitatea să scadă spre 1000 de metri.

precipitații

În timp ce restul țării se va topi la temperaturi de peste 40 de grade, tânjind după o picătură de ploaie, cei din Banat și Crișana vor avea parte de ploi, cel puțin la începutul dimineții zilei de mâine, odată cu pătrunderea unui front de precipitații dinspre Ungaria.

vânt

Vântul nu va lipsi deloc din peisajul fenomenelor meteo mâine, iar pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, intensificările vor fi chiar susținute, cu rafale ce pot atinge 55 – 60 km/h.

fenomene convective

– Vom avea CAPE slab (sub 250 J/Kg) la nivelul întregii țări. Valori moderate CAPE (750 – 1000 J/Kg) se vor înregistra pe sud-estul Munteniei, Moldova, Orientali și Transilvania. Lifted Index negativ în cea mai mare parte a țării, cu valori de –1 spre –3 K, cu excepția Banatului și Crișanei, unde valorile vor fi pozitive. Apa precipitabilă va fi la 25 – 30 mm. Valorile de forfecare vor fi foarte mari, de 50 – 60 m/s. Scenariul unor posibile fenomene convective severe nu este exclus, dar șansele sunt destul de mici.

concluzii

– Ziua de mâine va fi una caniculară, de foc cu adevărat, un 1 iulie ce va respecta numele dat din popor acestei luni: cuptor. Sun șanse foarte mari să avem un nou record istoric pentru cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în România.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LKZaXkNGxWI&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *