meteorologie

Cod roșu de caniculă–când se emite, ce măsuri se iau?

Codul roșu de caniculă emis astăzi de ANM, valabil pentru ziua de mâine, nu este primul, dar este, ca acoperire teritorială, cel mai extins cod de această culoară emis în istoria meteorologiei române.

De fiecare dată când se ia în discuție emiterea unui astfel de cod, apar contradicțiile în spațiul public: de ce nu se dă, de ce se dă, de ce doar pentru acele județe și lista poate continua. Pentru a veni în sprijinul tuturor, iată, conform legii, care sunt condițiile în care se emite codul roșu și ce măsuri trebuie să ia autoritățile din momentul în care acest cod a fost emis:

A. FENOMENELE METEOROLOGICE CARE FAC OBIECTUL ATENŢIONĂRILOR / AVERTIZĂRILOR METEOROLOGICE SUNT : – vânt puternic; – ploi importante cantitativ (care pot avea şi caracter torenţial); – descărcări electrice şi grindină; – ninsori abundente; – viscol; – temperaturi minime extreme; – temperaturi maxime extreme; – polei; – ceaţă

codrosu

CODUL ROŞU: se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase. Consecinţele (efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul caniculei pot fi următoarele:

Cod roşu de caniculă:
a) sunt afectate toate persoanele, chiar şi cele cu o stare de sănătate bună;
b) creşterea temperaturii poate pune în mare pericol persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele care suferă de maladii cronice sau tulburări mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum şi persoanele izolate;
c) atenţie maximă pentru sportivi şi copii, dar şi pentru persoanele care lucrează în aer liber.

Următoarele condiții meteorologice trebuiesc îndeplinite pentru ca un cod roșu de caniculă să fie emis: temperaturile să treacă de 38 – 39 de grade, iar maximele să se apropie de recordurile absolute de temperatură ale regiunii unde se emite codul.

Ce măsuri se iau în caz de cod roșu de caniculă?

Autoritățile iau decizia suspendării activității pentru angajații care lucrează în spațiu deschis, direct la soare. Se pot introduce restricții de trafic rutier și feroviar. Ieşirile din casă trebuie evitate. Hidratarea cu apă şi/sau sucuri naturale este indicată (puteţi consuma şi fructe şi legume cu conţinut mare de apă, cum ar fi pepenii sau castraveţii), iar consumul de băuturi alcoolice este total neindicat.

Sursă: conform Ordinului comun al M.M.P. şi M.A.I. nr. 3403 / 245 din 2012, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 765 din 14 noiembrie 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *