prognoze

Prognoză meteo 06 aprilie–ploi, convecții, mai rece

context sinoptic

Scenariul sinoptic al zilei de mâine, care se va prelungi și spre vineri, ne aduce un câmp de presiune scăzută și de prezența pe teritoriul țării noastre a două fronturi reci, unul ce ne părăsește prin Moldova, altul care abia se stabilizează pe sud-vest. Scenariul vine și cu precipitații și, cel puțin pentru ziua de vineri, nu doar ploi, ci și ninsori în zonele montane, dar nu este exclus și prin alte regiuni.

temperaturi

Noaptea care urmează vine cu temperaturi minime de la valori de la –3, –2 grade în zonele montane înalte, 2 – 4 grade în celelalte zone montane, 5 – 7, 8 grade în Moldova, Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Dobrogea. Cele mai ridicate valori ale nopții se vor regăsi pe Banat, Crișana, sudul Olteniei și Munteniei, unde se pot atinge și 10 – 11 grade. Maximele de mâine pleacă de la valori de 6 – 8 grade în zonele montane, 7 – 9 grade în Crișana, 12 – 14 grade în Transilvania, Maramureș și Banat, respectiv 15 – 17, 18 grade pe Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea.

nebulozitate

Puține șanse să vedem cerul senin pe parcursul zilei de mâine, întrucât nebulozitatea joasă va fi la 100% grad de acoperire la nivelul întregii țări. Spre seară, este posibil ca cerul să se mai elibereze pe zona Olteniei.

ceață

Condiții de ceață vor fi mâine, la începutul nopții pe sud estul Munteniei, sudul Moldovei, după amiaza pe zona Banatului și Crișanei, iar seara pe Moldova, nordul Transilvaniei și zonele montane.

precipitații

Ziua de mâine vine cu precipitații prin toate regiunile țării. Mai importante vor fi, diimineața și la prânz pe zona Banatului, Crișanei, iar după amiaza și seara cuprind Transilvania, Maramureș, zonele montane și Moldova. În 24 de ore se pot atinge și cantități de 20 – 25 l/mp, iar izolat, în Munții Banatului, chiar 40 l/mp.

Screenshot_70

vânt

Dacă pe timul nopții vântul nu va aduce probleme, începând cu orele dimineții și apoi pe tot parcursul zilei intensificările vor fi susținute în cea mai mare parte a țării, cu rafale ce pot ajunge, în momente de vârf, chiar și la 55 – 60 km/h, mai ales în Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia.

fenomene convective

CAPE: Valorile CAPE vor fi slabe la nivelul întregii țări (până în 250 J/Kg), moderate pe Oltenia, Muntenia, nordul Moldovei și Orientali (cu 500 – 750 J/Kg). După amiaza, valori moderate de CAPE vom avea și pe Dobrogea și sudul Moldovei. Lifted Index negativ vom avea în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului și Crișanei. Valorile negative vor fi de la –1 la –3, –4 K pe Oltenia, Muntenia, nordul Moldovei și Transilvania. Apa precipitabilă va fi la valori de 10 – 15, 17.5 mm. Forfecarea va fi la valori de 10 – 12.5 m/s. Avem așadar parametrii convectivi moderați mai ales pentru Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea, unde se pot semnala precipitații ce pot acumula 15 – 20 l/mp, vânt cu aspect de vijelie și grindină de mici dimensiuni, alături de nelipsitele fenomene orajoase.

concluzii

Ziua de mâine se anunță una cu ploi, cu spectacol convectiv pentru iubitorii de furtuni și cu temperaturi mai scăzute decât în zilele precedente.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-kecTRHUylw]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *