prognoze

Prognoză meteo 20 septembrie 2016 – frig de octombrie

 

context sinoptic:

– Încă de la începutul intervalului de prognoză rămânem pe câmp de presiune scăzută. Ciclonul care a afectat deja țara noastră se realimentează la nivelul Mării Negre, astfel că ploile nu ne vor da răgaz nici în următoarele 24 de ore. Din punct de vedere al fronturilor, vom avea parte, la începutul intervalului de prognoză, de o adâncire la sol a sistemului ce ne-a afectat, urmat de o invazie rece mai viguroasă, pe zona de sud-est, exact acolo unde se realimentează și ciclonul. (info verificată cu Tudor Palela – Rometex)

temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime de la 7 –9, 11 grade pe zonele montane, Moldova, estul Munteniei, 13 – 15, 16 grade pe Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, Dobrogea și restul Munteniei. Minime de 17 – 18 grade rămân posibile pe zona Olteniei. Dacă până mai ieri de plângeam de caniculă, maximele de mâine vor fi bune de sfârșitul lui octombrie, cu valori de la 7 – 9, 10 grade pe zonele montane, 11 – 13, 14 grade pentru restul regiunilor țării, cu valori un pic mai ridicate, de 15 – 17, 18 grade pe sudul extrem al Olteniei și nord estul Moldovei.

Screenshot_52

nebulozitate:

– Nu ne vom intersecta cu soarele pe parcursul zilei de mâine, norii joși urmând să fie stăpânii întregii țări, pe tot parcursul intervalului de prognoză.

ceață:

– Vom avea parte de o zi în care ceața și-ar putea face apariția cam prin toate zonele țării, iar în unele locuri vizibilitatea ar putea scădea chiar și sub 200 și 50 de metri.

precipitații:

– Ploile vor uda și mâine toată țara. Spre seară vor scădea în intensitate și se vor concentra pe Banat, Oltenia și nordul Munteniei.

vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții vântul va prezenta intensificări susținute pe Moldova, Dobrogea, iar la orele după amiezii și pe Muntenia. Rafalele pot ajunge și la 45 – 50 km/h.

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg), cu excepția sud-estului Munteniei, unde va fi 0. Lifted Index pozitiv la nivelul întregii țări. Cred că putem spune cu certitudine spre 100% că fenomenele de ieri și azi au fost ultimele din sezonul convectiv.

concluzii:

– Trecem pe o vreme mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi de octombrie și cu ploi din belșug.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3NpIgQ7U1rA]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *