Prognoză meteo 05 septembrie 2016 – vară pe sud și Moldova, toamnă pe vest
context sinoptic:
– Spre zona geografică a României se îndreaptă o masă de aer rece, care va influența, la început, zona vestică a țării. În același timp, pe țara noastră se va afla și un câmp de presiune scăzută. Ca atare, ziua de mâine aduce semnalul apropierii instabilității, iar prin vestul țării deja se simte și scăderea temperaturilor.
temperaturi:
– Minimele nopții care urmează vor pleca de la valori de 8 – 10, 11 grade în zonele montane, respectiv 15 – 17, 18 grade pentru restul regiunilor țării. Maximele vor împărți țara în două, cu valori de 18 – 20, 22 de grade în zonele montane, Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei, respectiv 28 – 30, 32 de grade pe sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.
nebulozitate:
– Pe timpul nopții și al dimineții cerul va fi senin. Începând cu orele după amiezii, la început prin vest, iar spre finalul intervalului de prognoză și prin Maramureș, vestul Meridionalilor, munții Banatului și nordul Orientalilor.
ceață:
– Ceața nu va lipsi nici ea din peisajul meteo al zilei de mâine, iar vestul și nordul țării vor fi cele mai predispuse la apariția ceții.
precipitații:
– Frontul rece de care menționam mai sus nu vine singur, ci aduce cu sine și ploi, care se vor regăsi pe Banat, Crișana, Maramureș, Munții Banatului, Apuseni și nordul Orientalilor.
vânt:
– Încă de la orele dimineții vântul începe să prindă putere la nivelul întregii țări, cu rafale mai puternice pe zona Banatului și sudului Moldovei, unde se pot atinge și 35 – 40 km/h. După amiaza și seara intensificările se mută pe Oltenia, sud-estul Munteniei și Dobrogea.
fenomene convective:
– CAPE slab (sub 250 J/Kg) în cea mai mare parte țării, cu excepția sud-estului Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogei. CAPE spre moderat (500 – 750 J/Kg) pe Apuseni și nordul Orientalilor. Lifted Index negativ pe Occidentali, Munții Banatului și nordul Orientalilor (-1 spre –3 K). Apa precipitabilă va fi la valori de 30 – 35 mm pe Banat, Crișana, Apuseni și Oltenia. Pentru restul țării, 15 – 20 mm. Thompson Index optim pe Oltenia, Meridionali, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și Apuseni, cu valori de 34 – 36, 38 K. Forfecarea va fi la 12.5 – 15 m/s. Avem așadar, pe zonele montane mai ales, parametrii optimi pentru ceva dezvoltări convective, care ar putea lăsă ploi torențiale cu 25 – 30 l/mp, vânt cu aspect de vijelie, fenomene electrice și grindină de mici dimensiuni. Pe zona Banatului și Crișanei sunt șanse mai ales la ploi tomnatice, numai bune pentru agricultură.
concluzii:
– O zi cu temperaturi mult peste normal pe sudul țării și pe Moldova, dar cu vreme mohorâtă, ploioasă, pe vest.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vWzD0crPwPg]