prognoze

Prognoză meteo 22 august 2016 – Caniculă și furtuni

 

temperaturi:

– Urmează o noapte tropicală la nivelul întregii țări, cu valori termice ce vor fi cuprinse între 18 – 21, 22 de grade, izolat 23 de grade pe sud-estul extrem. Ziua de mâine va fi una caniculară pe Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, cu valori de 33 – 35, 36 de grade, în timp ce pe nordul și centrul Moldovei vom avea maxime de 28 – 30 de grade, iar în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, respectiv zonele montane se vor atinge 22 – 24, 26 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Pe tot parcursul nopții, dimineții și la orele prânzului, nebulozitatea joasă va fi prezentă pe Banat, Crișana și zonele montane. După amiaza și seara aduc norii joși și prin Moldova, sudul Munteniei, Maramureș.

image

ceață:

– Condiții de ceață vor fi la începutul intervalului de prognoză pe Banat, Crișana, urmând ca începând cu după amiaza și seara zilei de mâine să existe condiții de vizibilitate redusă în aproape toate regiunile țării, iar prin Munții Banatului chiar cu vizibilitate sub 200 și chiar 50 de metri.

image

precipitații:

– Ziua de mâine aduce ploi în aproape toată țara. La începutul intervalului de prognoză în Banat, Crișana, nordul Moldovei, apoi în zonele montane, iar seara și prin Muntenia, Moldova, Oltenia și Dobrogea. Punctiform, cantitățile de precipitații pot depăși 25 – 30 l/mp, iar în unele zone chiar 50 – 60 l/mp.

image

image

vânt:

– Și vântul va fi destul de activ mâine la nivelul întregii țări, iar pe Muntenia, Moldova, Dobrogea și sudul Banatului rafalele se pot duce chiar spre 45 – 50 km/h.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei, Dobrogei, Crișanei și Maramureșului (între 500 – 750, izolat 1000 J/Kg). CAPE mare pe Orientali și Apuseni (1500 – 1750 J/Kg). Lifted Index negativ pe toată țara, cu excepția Banatului, la valori de la –1 spre –5, –6 K. Apa precipitabilă, la nivelul întregii țări va fi de 30 – 35 mm, izolat, pe Banat și Moldova, 40 mm. Thompson Index la valori mari pe toată țara, cu 36 – 38 K, iar pe Moldova valori de 44 – 46 K. Forfecare slabă la nivelul întregii țări. Parametrii convectivi prognozați pentru mâine promit convecții ce se pot dovedi spectaculoase, cu Orientali în prim plan, dar și Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Crișana și Maramureș pot avea parte de ploi torențiale, cu 25 – 30 l/mp, vânt cu aspect de vijelie, fenomene electrice și izolat grindină.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Caniculă și furtuni, cam așa se prezintă scenariul meteo al zilei de mâine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *