prognoze

Prognoză meteo 17 august 2016 – cresc temperaturile, avem și ploi

 

temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi ce vor pleca de la 7 – 9, 10 grade în zonele montane înalte, 12 – 13 grade în celelalte masive montane, respectiv 15 –17, 18 grade pentru celelalte regiuni. Pe sudul extrem și pe sud-estul Munteniei se pot atinge și 19, 20 de grade. Maximele vor pleca de la valori de 17 – 19, 20 de grade în zonele montane, Maramureș, Banat, Crișana, zona Subcarpaților, 24 – 26, 27 de grade pe nodul și centrul Moldovei, Dobrogea și Transilvania. Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei vor avea temperaturi maxime ce se vor duce spre 32 – 33 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Începem noapte cu ceva nori joși pe Moldova, Transilvania, Orientali și Meridionali. Pe parcursul zilei cerul va fi senin la nivelul întregii țări, iar seara nebulozitatea joasă revine pe Transilvania, zonele montane și nordul Moldovei.

image

ceață:

– Condiții de ceață slabă pot fi mâine, după orele prânzului, pe Banat, Munții Banatului, Apuseni și Orientali.

image

precipitații:

– După orele prânzului ploile cuprind Banatul, apoi și vestul Munteniei, Meridionalii și Transilvania. Finalul intervalului de prognoză găsește ploile mutate pe estul Munteniei, Orientali și nordul Moldovei.

image

vânt:

– Un vânt liniștit pe tot parcursul zilei, doar în largul Mării Negre urmând să avem ceva intensificări care pot agita un pic marea.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe Banat, Apuseni, nordul Munteniei și Meridionali (500 – 750 J/Kg). Lifted Index negativ pe toată țara, cu valori de la –1 spre –3, izolat chiar –4 K. Apa precipitabilă, la nivelul întregii țări, va fi între 25 – 30 mm. Thompson Index optim pe toată țara, cu valori de la 30 K până la 36 – 38 K pe Oltenia, Muntenia, Banat și zonele montane. Forfecarea 0-6 km va fi la valori ridicate pe sudul Olteniei, Munteniei, pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei, cu 15 – 20 și izolat chiar 22.5 m/s. Parametri de acum ai modelelor arată că avem ceva șanse la fenomene convective, mai ales pe zonele montane, Muntenia, Oltenia, Banat ce pot lăsa precipitații torențiale de 20 – 25 l/mp, vânt cu aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii și chiar mari.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Temperaturile sunt în creștere, ne pregătim de o nouă rundă de caniculă, precipitațiile traversează mâine țara de la vest la est.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *