prognoze

Prognoză meteo 12 august 2016 – a venit toamna

 

temperaturi:

– Mult așteptata răcorire cuprinde toată țara din această noapte. Mai accentuată pe zonele montane, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zone unde nu se vor mai depăși, 9 – 11, 13 grade. Izolat, în masivele înalte din Occidentali, minimele se pot apropia chiar și de pragul de îngheț, cu 2-3 grade. Pe Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vom avea minime de 16 – 18 grade. Ziua de mâine poate fi caracterizată, fără teama de a greși, una de toamnă târzie în multe regiuni din țară. Cele mai mari scăderi de temperatură vor fi pe sud estul Munteniei și sudul Moldovei, alături de zonele montane, unde nu se vor mai depăși 15 – 17, 18 grade. În Dobrogea, nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și vestul Munteniei se vor atinge 19 – 21, 23 de grade. Cel mai cald va fi pe Oltenia, cu ale ei 26 – 28 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Nebulozitatea va fi prezentă mâine în mare parte din țară, Pe timpul nopții în Banat, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și zonele montane, iar pentru restul zilei pe toate regiunile, mai puțin Banat, Crișana, și Occidentali.

image

ceață:

– Ziua de mâine va fi una ce va oferi condiții de ceață pe arii extinse din țară, mai ales pe zonele montane, Moldova, Muntenia dar și Transilvania.

image

precipitații:

– Încă din primele ore ale nopții și cam pe tot parcursul intervalului de prognoză ploile cuprind cea mai mare parte a Munteniei, Moldova, Transilvania și zonele montane aferente. Cantitățile de precipitații pot fi însemnate, putând ajunge și la un 35 –40 l/mp, izolat chiar și peste 50 – 60 l/mp.

image

image

vânt:

– Vântul va fi activ mâine, pe Moldova, Dobrogea, Oltenia și Muntenia, cu intensificări ce pot ajunge și la 45 – 50 km/h. Intensificări, mai slabe însă, vor fi și pe Banat și Crișana.

image

fenomene convective:

– CAPE slab în cea mai mare parte a țării, sub 250 J/Kg. CAPE moderat pe Transilvania, izolat vestul Munteniei, între 500 – 700 J/Kg. Lifted Index negativ pe Maramureș, Transilvania, vestul Munteniei, cu –1, –2 K. Apa precipitabilă, în mare parte din țară va fi la 10 – 15 mm, cu excepția Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde vor fi valori de 25 – 30, 35 mm. Thompson Index slab. Forfecare mare, chiar și de 25 – 30 m/s. Parametrii convectivi nu sunt de excepție, însă pot genera ceva fenomene convective prin vestul Munteniei și Transilvania. Precipitațiile torențiale, vântul cu aspect de vijelie și fenomenele electrice vor fi de interes, dar nu este exclusă nici grindina.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Mult așteptata răcorire vine și aduce temperaturi chiar și cu 12 – 15 grade sub normalul perioadei. Nici ploile nu lipsesc din peisaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *