prognoze

Prognoză meteo 11 august 2016 – două anotimpuri: toamnă târzie și vară caniculară

 

temperaturi:

– Intrarea unui front rece prin vestul țării va face ca minimele să scadă în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane, unde se vor atinge valori de 10 – 12, 14 grade. Rămâne o noapte tropicală pe Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea, unde minimele vor trece de 18 – 20, 22 de grade. Maximele de mâine vor vorbi de două Românii: una cu temperaturi sub normalul perioadei (Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei și zonele montane), unde se vor atinge de la 16, 18 spre 20, 22 de grade, cu un vârf de maxim 23 – 25 de grade și o Românie care se va topi de caniculă (Oltenia, Muntenia, sud-estul Moldovei și Dobrogea), unde maximele se vor duce spre 33 – 35, 37 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Încă din timpul nopții nebulozitatea joasă își face intrarea prin Banat și Crișana, acoperind apoi în scurt timp și Transilvania, Maramureșul, nordul Moldovei și zonele montane. Spre finalul intervalului de prognoză, întreaga țară va fi acoperit de nori groși și persistenți.

image

ceață:

– Ceața va fi și ea prezentă mâine. La început pe Banat și Crișana, apoi și pe zonele montane, Transilvania, Maramureș și Moldova.

image

precipitații:

– Mult așteptatele ploi udă mâine toată țara. Intră prin vest și apoi cuceresc toate zonele, după amiaza și seara urmând să fie prezente pe toată țara.

image

vânt:

– Și vântul va prinde putere pe parcursul zilei de mâine, în toată țara, dar intensificările cele mai susținute vor fi pe Moldova, Dobrogea, Muntenia și Banat, unde se pot atinge și rafale de 45 – 50 km/h.

image

fenomene convective:

– CAPE slab pe toată țara, sub 250 J/Kg. CAPE moderat pe zonele montane (Orientali, Meridionali) sudul Moldovei și nordul Munteniei (750 – 1000 J/Kg). Lifted Index negativ pe Oltenia, Muntenia, Meridionali, Orientali, sudul Moldovei, cu valori de la –1 spre –4, –5 K. Apa precipitabilă va fi la 25 – 30 mm pe toată țara, cu un posibil 35 – 40 mm pe estul Moldovei. Thompson Index optim pe Muntenia, Moldova, Meridionali, Curbură, Orientali, estul Transilvaniei și Moldova, cu valori de 36 – 38 K. Forfecare mare pe vest, de 22.5 – 25 m/s, dar și pe restul țării vom avea un 17.5 – 20 m/s. Contextul sinoptic pentru fenomene convective este interesant mai ales prin perspectiva intrării frontului rece în țară, ce va genera, pe zona sa prefrontală, posibilă activitate convectivă, deși parametrii nu sunt atât de promițători. În zonele cu parametrii convectivi moderați putem aștepta mai ales precipitații abundente, dar și grindină de mici și medii dimensiuni, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și fenomene electrice.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Ziua de mâine ne oferă două anotimpuri: toamnă târzie pe vest, nord și centrul, vară caniculară nemiloasă pe restul țării. Apar ploile pe arii extinse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *