prognoze

Prognoză meteo 10 august 2016 – încă o zi de caniculă, ploi spre seară

 

temperaturi:

– Vom avea parte de o nouă noapte tropicală pe Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se vor atinge 19 – 21, 22 de grade. În nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana vor fi minime de la 14 la 16, 17 grade. În zonele montane vor fi 9 – 11, 12 grade. Ziua de mâine va fi una caniculară în aproape toată țara, cu valori de 33 – 35, 36 de grade pe Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea. În Transilvania, Maramureș și Crișana se vor atinge 28 – 30, 31 de grade, iar în zonele montane 22 – 24, 25 de grade.

image

image

nebulozitate:

– O zi cu un cer aproape senin, doar spre seară nebulozitatea joasă va începe să își facă apariția prin Banat, Crișana, zonele montane, Transilvania și Oltenia.

image

ceață:

– Condiții de ceață vor fi pe Orientali iar seara și pe Crișana și izolat Banat.

image

precipitații:

– Ziua de mâine aduce ploi pe zonele montane, prin Crișana, Transilvania. Spre seara, precipitațiile cuprind toată Crișana și tot Banatul.

image

vânt:

– Ziua de mâine ne aduce un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

image

fenomene convective:

– CAPE slab pe mare parte din țară, cu excepția sudul extrem, sud-estul Munteniei, Dobrogea și sud-estul Moldovei (valori de sub 250 J/Kg). CAPE moderat (750 – 1000 J/Kg) pe toată Transilvania, zonele montane, Maramureș, Crișana și Banat. Lifted Index negativ tot pe zonele menționate mai sus, plus nordul Moldovei, cu valori de la –1 K spre –5 K. Apa precipitabilă, la nivelul întregii țări, cu valori de 25 – 30 mm, cu excepția zonei Meridionalilor, unde vor fi valori de 15 – 20 mm. Thompson Index optim pe cea mai mare parte a țării, cu valori de 36 – 38 K, iar pe sud-estul Munteniei și sudul Moldovei, de 30 K. Forfecare 0-6 km va fi la 10 – 12.5 m/s. Avem așadar condiții bune pentru producerea de fenomene convective pe Transilvania, Crișana, Maramureș, Banat și zonele montane, cu ploi torențiale ce pot lăsa și 15 – 20 l/mp, cu vânt ce poate lua aspect de vijelie, fenomene electrice și grindină de mici și medii dimensiuni.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Mâne va fi vârful de caniculă al acestei săptămâni, iar începând cu seara își fac apariția semnele schimbării: un front rece, precipitații și vânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *