prognoze

Prognoză meteo 09 august 2016 – din nou caniculă

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi plăcute în cea mai mare parte a țării. În zonele montane vom avea temperaturi de 8 – 10, 12 grade, în nordul și centrul Moldovei, Maramureș, Crișana, Transilvania, nord-vestul Banatului se vor atinge 12 – 14, 16 grade. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea pe sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde vom avea iarăși parte de o noapte tropicală, cu minime de 18 – 20, 22 de grade. După o zi în care am avut parte de un aer respirabil, ne pregătim din nou să dăm piept cu nemiloasa caniculă. Maximele de mâine, în creștere, vor pleca de la valori de 20 – 22, 23 de grade în zonele montane, 28 – 30, 31 de grade în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și Dobrogea. În Oltenia și Muntenia vorbim din nou de disconfort termic, cu maxime de 32 – 34, 35 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Norii joși vor fi prezenți mâine mai ales pe zonele montane, dar și prin Muntenia, Transilvania și Oltenia, gradul de acoperire urmând să fie de până în 50 – 75%.

image

ceață:

– Ceva condiții de ceață vor fi mâine după amiază și seara pe zonele montane dar și în Transilvania.

image

precipitații:

– Pe timpul nopții și al dimineții vom avea șanse de ploi pe Munții Banatului și Apuseni. După amiaza și seara, ploile, mai consistente, se vor regăsi mai ales pe Orientali și Meridionali, dar izolat și prin Transilvania.

image

vânt:

– Vântul va fi mult mai liniștit față de zilele precedente, chiar dacă, pe Muntenia și Dobrogea vor mai exista intensificări, dar care se vor manifesta doar ca niște adieri mai puternice.

image

fenomene convective:

– CAPE slabe pe Maramureș, Transilvania, Banat și zonele montane (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe Transilvania și zonele montane (750 – 1000, chiar 1500 J/Kg). Și pentru mâine indicele CIN va fi prezent, cu valori de până în –100 J/Kg.  Lifted Index negativ tot pe Maramureș, Transilvania, Banat și zonele montane, cu valori de la –1 spre –4, –5 K. Apa precipitabilă, la nivelul întregii țări, va fi între 25 – 30 mm, cu excepția Meridionalilor, unde avem valori de 20 – 22 mm. Thompson Index optim pe Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș și zonele montane, cu valori de 32 K și chiar 34 – 36 K. Forfecare slabă spre inexistentă. La fel ca și ieri, scenariul zilei poate fi acela al unor fenomene convective ce pot lăsa precipitații torențiale, de până în 15 – 20 l/mp, vânt ce poate lua aspect de vijelie, fenomene electrice sau doar ploi plictisitoare, cel puțin pentru fanii convecțiilor.

image

image

image

image

image

image

concluzii:

– Revine canicula pe sud, ploi sporadice prin zonele montane și nord mai ales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *