Prognoză meteo 08 august 2016 – scurtă pauză de la caniculă
temperaturi:
– Noaptea care urmează aduce temperaturi plăcute pe nordul și centrul Moldovei, zonele montane, Maramureș, Transilvania, Crișana și Banat, cu valori de la 12 spre 14, 16 grade. În sudul Moldovei, Subcarpați, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vom avea valori de la 18 – 20, 22 de grade. Maximele de mâine marchează o ușoară scădere, astfel că vom avea temperaturi de la 18 – 20, 22 de grade pe zonele montane, 28 – 30 de grade pe nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, în timp ce pe Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogei vom avea maxime de 31 – 33, 34 de grade.
nebulozitate:
– Nebulozitatea joasă va fi prezentă pe parcursul zilei de mâine pe Maramureș, Transilvania, zonele montane, iar spre seară și pe Muntenia și Oltenia. Gradul de acoperire poate varia de la un 50% chiar spre 75 și 100% în anumite momente.
ceață:
– La începutul intervalului de prognoză condiții de ceață vor putea fi pe zona vestică a Transilvaniei și Apuseni, iar mâine după amiază și seara și pe Munții Banatului.
precipitații:
– La începutul intervalului de prognoză vor fi condiții de ploi slabe mai ales prin Oltenia. După amiaza și seara zilei de mâine aduc ploi pe arii mai extinse din Meridionali, Transilvania, Munți Banatului și Apuseni.
vânt:
– Vântul rămâne activ, până la orele amiezii, pe sud-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, cu rafale ce pot ajunge și la 50 – 55 km/h. După amiază și seara avem parte de un vânt mult mai liniștit pe toată țara.
fenomene convective:
– CAPE slab pe Transilvania, Maramureș, zonele montane, Oltenia și sud-vestul Munteniei (sub 250 J/Kg). CAPE moderat spre mare pe zonele montane (Meridionali, Apuseni, Munții Banatului) cu valori între 750 – 1000 J/Kg și chiar 1300 spre 1500 J/Kg. Indicele CIN va fi prezent și el, la valori până în –100 J/Kg. Lifted Index negativ pe zonele montane și Transilvania, cu valori de –1 spre –3, –4 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 25 – 30 mm aproape în toată țara, cu excepția extremităților nordice și vestice, unde avem valori de 15 – 20 mm. Thompson Index la valori optime pe Muntenia, zonele montane (Meridionali, Apuseni, Munții Banatului) și Transilvania, cu 34 – 36, 38 K. Forfecare slabă, doar pe Dobrogea s-ar putea să avem un 10 m/s. Așadar avem ceva parametrii convectivi, însă și indicele CIN este prezent, astfel că scenariul poate aduce fenomene convective zonele montane, Transilvania, cu ploi torențiale, vânt cu aspect de vijelie și fenomene electrice, dar pot fi și ploi mocănești.
concluzii:
– Lucrurile încep să se schimbe ușor dar sigur. Mâine luam pauză scurtă de la caniculă, iar scenariile pe termen mediu sunt și mai optimiste.