prognoze

Prognoză meteo 07 august 2016 – sudul, doborât de caniculă

 

temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori de temperatură de la 10 – 12, 14 grade în zonele montane, 16 – 18, 19 grade în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, respectiv 21 – 23, 25 de grade în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Maximele de mâine vor fi cuprinse între 21 – 23 de grade în zonele montane, 24 – 26 de grade pe nordul Moldovei, 28 – 30, 32 de grade pe centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat. Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor avea parte de o nouă zi caniculară, cu 34 – 36, 37 de grade.

image 

image

nebulozitate:

– Norii joși vor fi prezenți pe parcursul zilei de mâine în Oltenia, nordul Moldovei, zonele montane, cu un grad de acoperire până în 50%, iar seara pe tot sudul țării, cu acoperire chiar de 100%.

image

ceață:

– Condiții de ceață vor fi pe timpul nopții pe zona Banatului, dimineața pe Dobrogea, iar după orele prânzului și pe zonele joase din Muntenia, dar și în Transilvania și Apuseni.

image

precipitații:

– Condiții de precipitații ar fi pentru mâine, mai ales după orele prânzului, pe zonele montane, dar și pe sud-vestul Banatului. Cantitățile de precipitații, pe ramura vestică a Meridionalilor pot ajunge și la 15 – 20 l/mp.

image

vânt:

– Ziua de mâine vine cu vânt puternic pe zonele Banatului, Crișanei, Moldovei și Dobrogei, zone unde rafalele pot ajunge și la un 40 – 45 km/h. Spre seară, intensificările se mută și pe zona Munteniei, iar în zona litoralului rafalele pot trece de un 50 – 55 km/h.

image

fenomene convective:

– CAPE slab pe cea mai mare parte a țării, cu excepția ramelor vestică și estică (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe zonele montane, mai ales pe Munții Banatului și Apuseni (cu valori de 750 – 1000 J/Kg). CAPE mare pe Transilvania și Apuseni (1500 – 1750 J/Kg). Lifted Index negativ pe Munții Banatului, Apuseni, Transilvania și vestul Meridionalilor, cu valori de la –1 spre –4, –5 K. Apa precipitabilă la nivelul întregii țări va fi la valori de 30 – 35 mm. Thompson Index optim pe Dobrogea, Muntenia, Oltenia, zonele montane, Maramureș și Transilvania, cu valori de 34 – 36, 38 K. Forfecarea va fi în jurul a 10 m/s, iar pe Banat chiar 12.5 m/s. Parametrii convectivi buni, care dau speranța la fenomene ce pot avea chiar caracter sever, mai ales pe zonele montane (cu o atenție aparte pe Munții Banatului), dar și în interiorul arcului carpatic.

image

image

image 

image 

image

concluzii:

– Caniculă persistentă pe sud, sud-est, posibile ploi mai ales pe zonele montane și în interiorul arcului carpatic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *