prognoze

Prognoză meteo 06 august 2016 – zi caniculară

 

temperaturi:

– Urmează o nouă noapte tropicală pe Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, cu minime cuprinse între 18 – 20, 21 de grade. În nordul și centrul Moldovei, Transilvania și Maramureș vom avea minime de 13 – 15, 16 grade, , în timp ce în zonele montane se vor atinge 9 – 11 grade. Ziua de mâine va fi una la pragul caniculei sau caniculară la nivelul întregii țări, cu valori de temperatură de la 32, 33 spre 35 – 36 de grade. În zonele montane vor fi temperaturi de la 21, 22 de grade spre 26 – 27 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Puținii nori joși, de decor, vor fi prezenți mai ales pe prin zonele montane, Banat și Oltenia. În rest, un cer aproape imaculat.

image

ceață:

– Condiții de ceață ar putea fi, la începutul intervalului de prognoză, pe sudul Moldovei și Dobrogea, iar seara, pe zona Banatului.

image

precipitații:

– Nu vom avea parte nici mâine de precipitații.

image

vânt:

– Vântul va fi în continuare activ, chiar dacă doar cu niște adieri ușoare, la început pe zona Olteniei și Munteniei, apoi și pe Moldova, Crișana și Banat.

image

fenomene convective:

– CAPE slab pe Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni, Meridionali, vestul Munteniei și Dobrogea (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe centrul Crișanei și Apuseni, sudul Banatului și vestul Meridionalilor (500 – 750 J/Kg). Lifted Index negativ pe Banat, Crișana, Meridionali, Apuseni și Maramureș, cu valori de –1 spre –3 K. Apa precipitabilă: în Moldova, Orientali și sudul Munteniei, la valori e 15 – 20 mm, în Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia și zonele montane aferente – valori de 25 – 30 mm. Thompson Index la valori optime pe Oltenia, vestul Munteniei, Meridionali, Banat, Crișana, Apuseni și Maramureș, cu valori de 34 – 36, chiar 38 K. Forfecarea 0-6 km va fi la 10 – 12.5 m/s pe zona Banatului și Crișanei. Avem așadar parte de parametrii convectivi decenți pe Banat, Crișana, Apuseni și vestul Meridionalilor, zone unde se pot produce și fenomene convective: ploi torențiale cu 20 – 25 l/mp, vânt cu aspect de vijelie, fenomene orajoase, grindină de mici și medii dimensiuni.

image

image

image

image

image

concluzii:

– O nouă zi de luptă cu temperaturile caniculare, sperând, în unele zone, șa ceva ploi salvatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *