prognoze

Prognoză meteo 02 august 2016 – scad temperaturile, vin ploile

 

temperaturi:

– Urmează o noapte tropicală la nivelul întregii țări, cu valori minime de la 18, 19 grade spre 23, 25 de grade. După o lungă perioadă de caniculă, maximele de mâine aduc o binemeritată scădere a temperaturilor, astfel că în Transilvania se vor atinge doar 21 – 23 de grade, în nordul și centrul Moldovei, Banat, Crișana, Oltenia, vestul Munteniei și zona Subcarpaților maximele se vor opri la 27 – 29 de grade. Pe sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea vor fi în continuare temperaturi la pragul de caniculă, cu valori de 33 – 35 de grade. În zonele montane vom avea maxime de 18 – 20 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nebulozitatea joasă se va accentua pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei. Iar situația nu se va schimba foarte mult pe tot intervalul de prognoză.

image

ceață:

– Condiții de ceață vor fi pe arii extinse. La început pe sud-vestul Banatului, apoi și pe zonele montane și Transilvania.

image

precipitații:

– Ziua de mâine aduce precipitații în mare parte din țară. La începutul intervalului de prognoză pe sud-vestul Banatului, Oltenia, Maramureș, apoi și pe zonele montane, vestul Munteniei, Transilvania. Spre finalul intervalului de prognoză ploile se extind și pe zona Moldovei.

image

vânt:

– Vântul va fi activ la nivelul întregii țări, cu intensificări ce pot ajunge, mai ales prin Muntenia și Moldova și la 30 – 35 km/h.

image

fenomene convective:

– Vom avea CAPE și pe timpul nopții și al dimineții, pe arii extinse și chiar la valori moderate. Pentru ziua de mâine se anunță valori CAPE slabe pe toată țara (sub 250 J/Kg), dar și valori CAPE moderate (750 – 1000 J/Kg) pe vestul Munteniei, Oltenia, zonele montane, estul Banatului și Crișanei, Transilvania, Maramureș și Moldova. Indicele CIN va avea valori de –25, –50 K pe sudul Moldovei, Muntenia și Oltenia.  Lifted Index negativ la nivelul întregii țări, cu valori de la –1, –2 K spre –4, –5 K (pe sudul Moldovei, Transilvania, Orientali și sudul Olteniei). Apa precipitabilă, la nivelul întregii țări, va fi la valori de 30 – 35, chiar 40 mm pe Moldova, Oltenia, Transilvania și Orientali. Valori Thompson Index mari pe toată țara, 38 – 40 chiar 42 K. Forfecarea va fi la valori de 10 – 12.5 m/s. Ziua de mâine aduce șansa unor fenomene convective pe arii mai extinse din țară. Din pleiada de fenomene așteptate: ploi torențiale ce pot lăsa și 25 – 30 l/mp, vânt cu aspect de vijelie, fenomene orajoase și grindină de toate dimensiunile.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Temperaturile scad în mare parte din țară, ploile se extind. Doar sud-estul va rămâne încă cu temperaturi de caniculă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *