prognoze

Prognoză meteo 1 august 2016 – ziua extremelor: caniculă și furtuni puternice

 

temperaturi:

– Cu excepția zonelor montane, unde se vor atinge minime de la 10, 11 spre 13 – 14 grade, a Transilvaniei, unde minimele se opresc la 17 – 19 grade, pentru restul regiunilor țării vorbim de o nouă noapte tropicală, cu valori minime de la 20 spre 22, 23 de grade.  Ziua de mâine vine cu valori termice caniculare pe tot sudul și estul țării, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova urmând să se atingă valori de 36 – 38, chiar 39 de grade. în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vom avea maxime de 29 – 31, 32 de grade, iar în zonele montane, 21 – 23, 24 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Un cer senin, sticlă aproape, pe tot parcursul intervalului de prognoză. Doar spre seară încep să își facă apariția norii joși prin Banat, Crișana și Maramureș.

image

ceață:

– Mâine după amiază spre seară sunt condiții de ceață pe zona Banatului, Apusenilor, Maramureșului, iar la finalul intervalului de prognoză și pe nordul Moldovei.

image

precipitații:

– Începând cu după amiaza zilei de mâine ploile încep să cucerească zone extinse din Banat, Crișana, Apuseni, Oltenia, Transilvania,vestul Meridionalilor, Maramureș, dar și prin Orientali și nordul Moldovei.

image

vânt:

– Vântul nu va pune mari probleme pe parcursul zilei de mâine, chiar dacă, pe Moldova, Banat, Crișana, sud-estul Munteniei și Dobrogea intensificările pot fi și moderate.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe zonele montane, Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei (750 – 1000, 1250 J/Kg). CAPE mare (1500 – 1750 J/Kg) pe Banat și Crișana. Lifted Index negativ pe cea mai mare parte a țării, cu excepția sud-estul Munteniei, Dobrogei și sudului Moldovei. Valorile LI vor pleca de la un –1, –3 K pe Oltenia, Transilvania, zonele montane, Maramureș și nordul Moldovei, până la valori chiar și de –7, –9 K pe Banat și Crișana. Apa precipitabilă: zonele montane 20 – 25 mm, Banat și Crișana – 35 – 40 mm, restul țării – 25 – 30 mm. Thompson Index va avea valori mari pe toată țara, de la 38 – 40 K, până la valori, pe Banat, de 44 – 46 K. Forfecare de 10 – 12.5 m/s. Fenomene convective chiar severe pot fi așteptate pe parcursul după amiezii și serii de mâine pe Banat, Crișana, unde se pot semnala precipitații torențiale (25 – 30 l/mp), vânt cu aspect de vijelie, fenomene orajoase dar și grindină de dimensiuni medii și mari. Fenomene convective se pot înregistra și pe Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și zonele montane, dar nu la aceeași intensitate.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Ziua de mâine va fi una a extremelor: sudul și sud-estul țării sub caniculă puternică, vestul, sub asediul furtunilor severe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *