prognoze

Prognoză meteo 29 iulie 2016 – caniculă și ploi. norocoși și ghinioniști

 

temperaturi:

– O nouă noapte tropicală în bună parte din țară, cu valori de 20 – 22, 23 de grade în Banat, Crișana, Maramureș, estul și sudul Moldovei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. În Transilvania, nordul și vestul Moldovei, minimele se vor opri la 17 – 19 grade. În zonele montane minimele vor fi la valori de 10 – 12, 13 grade. Canicula și aerul sufocant rămân prezente și mâine pe Muntenia și Moldova, unde se vor atinge și depăși valori de 33 – 35 de grade. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Dobrogea vom avea temperaturi de la 27 – 29, 30 de grade, în timp ce în zonele montane se vor atinge maxime de 22 –24, 25 de grade, cu 18 – 20 în masivele înalte.

image

image

nebulozitate:

– Încă din timpul nopții nebulozitatea joasă începe să acopere Banatul, Crișana și zonele montane, cu un grade de acoperire între 50 – 75%. Scenariul se păstrează pentru tot intervalul de prognoză, după amiaza și seara aducând însă ceva mai multe șanse pentru un cer variabil, mai mult senin.

image

VIZIBILITATE:

– Pe timpul nopții vor fi ceva condiții de vizibilitate redusă sub 1000 de metri pe zona Banatului, iar mâine după amiază și seara pe zonele montane.

image

precipitații:

– Nu vom duce lipsă de precipitații mâine. Pe timpul nopții mai ales pe zona Banatului și Crișanei, după amiaza și seara și în zonele montane și nordul Moldovei.

image

vânt:

– Ziua de mâine ne aduce un vânt liniștit, cu ceva adieri mai susținute pe seară, în zona litoralului.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg). CAPE mare pe zonele Banatului, Crișanei și Maramureșului, cu valori de 1500 – 1750 J/Kg. Lifted Index negativ pe Transilvania, nordul Moldovei, Meridionali și Orientali (cu valori de –1 spre –2 K). În Banat, Crișana, Apuseni și Maramureș se pot atinge valori LI de –4 spre –6 și chiar –7 K. Apa precipitabilă va fi la valori de 25 – 30  mm în aproape toată țara, cu excepția sud-estului Muntenie și a zonei de Curbură, cu doar 20 – 25 mm, respectiv Banat și Crișana cu 35 – 40 mm. Thompson index la valori mari în aproape toată țara, cu 36 – 38 K, doar pe sud-est urmând să avem valori de 30 – 32 K. Nu prea vom avea forfecare. Parametrii convectivi de mai sus oferă destul șanse unor fenomene severe pe zonele Banatului, Crișanei, Apusenilor și Maramureșului, cu ploi torențiale, ce pot depăși 25 – 30 l/mp, cu vânt ce poate lua aspect de vijelie și fenomene orajoase. Nu este exclusă nici grindina de mici dimensiuni. Fenomene convective pot apărea și pe restul zonelor montane și pe nordul Moldovei.

image

image

image

image

image

concluzii:

– Caniculă accentuată pe Muntenia și Moldova, ploi și fenomene convective pe jumătatea vestică, nordică și pe zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *