prognoze

Prognoză meteo 26 iulie 2016 – caniculă sufocantă, ploi zgomotoase.

 

temperaturi:

– Cu excepția zonelor montane, unde minimele se vor opri la valori de 15 – 17 grade, la nivelul restului țării vom vorbi de o noapte tropicală, cu temperaturi de 20 – 22 de grade. Maximele de mâine vor aduce o nouă zi sufocantă în cea mai mare parte a țării, cu valori de 32 – 34, 35 de grade în Oltenia, Muntenia, sudul și estul Moldovei, Banat și vestul Crișanei. În zonele montane vom avea temperaturi de 22 – 24 (cu 16 – 18 în masivele înalte), în timp ce în Dobrogea și vestul Moldovei, Subcarpați, Transilvania, sudul și estul Banatului și estul Crișanei maximele se vor opri la 28 – 30 de grade.

image

image

nebulozitate:

– Norii joși, numai buni de pozat, vor fi prezenți pe parcursul zilei de mâine mai ales prin zonele montane.

image

precipitații:

– Ziua de mâine promite să aducă și precipitații pe zona României, dimineața pe ramura vestică a Meridionalilor, după amiaza și seara pe toate zonele montane, dar și pe Banat, sudul Moldovei, nordul Crișanei. Cantitățile de precipitații pot ajunge și depăși 25 – 30 l/mp.

image

image

vânt:

– Vânt slab în cea mai mare parte a țării, doar după amiaza, pe Dobrogea și sud-estul Munteniei s-ar putea să avem parte și de câteva adieri moderate.

image

fenomene convective:

– CAPE slab la nivelul întregii țări (sub 250 J/Kg). CAPE moderat pe zonele montane, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana (750 – 1000 J/Kg). CAPE mare (1500 – 1750 J/Kg) pe est, sud-estul Banatului, Apuseni și nordul Maramureșului. Lifted Index negativ în cea mai mare parte a țării, cu excepția Moldovei, sud-estului Munteniei și Dobrogea. Valorile LI se vor apropia de –4 –6 K pe arii extinse din Banat, Crișana, Maramureș. Apa precipitabilă, la nivelul întregii țări cu valori de 25 – 30 mm, iar pe Banat 35 – 40 mm. Thompson Index optim în toată țara, cu excepția Dobrogei, iar valorile vor fi pe arii extinse la 34 – 36 K. Forfecarea va fi absentă. După ceva vreme, avem în sfârșit parte de niște parametrii convectivi promițători, care ar putea aduce și niște fenomene pe măsură, severe chiar, pe arii extinse din Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane.

image

image

image

image

image

concluzii:

– O zi sufocantă în cea mai mare parte a țării, și cu șanse de precipitații zgomotoase după amiaza și seara pe zonele montane, dar și pe vest și nord-vest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *